Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi, do fronty! Na zařízení pasu a občanky je letos poslední šance

Středa 23. 12. a pak až 4. ledna. Potřebujete-li vyměnit občanku či pas, dnes máte poslední šanci v tomto roce. (ilustrační foto)
Středa 23. 12. a pak až 4. ledna. Potřebujete-li vyměnit občanku či pas, dnes máte poslední šanci v tomto roce. (ilustrační foto)  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
23. prosince 2015
08:00

Češi mají ve středu 23. prosince pro letošní rok poslední možnost požádat o vydání nového občanského průkazu či cestovního pasu. Pak bude totiž od 24. do 31. prosince systém pro nabírání žádostí odstaven kvůli úpravám. Během odstávky mohou lidé žádat jen o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s platností jeden měsíc.

Technické úpravy systému souvisí s novelami zákonů o občanských průkazech a pasech. V novém roce poté budou lidé opět moci o vydání dokladů žádat od 4. ledna.

Novinky usnadní život

Podle zmíněných novel budou například úřady vydávat lidem starším 70 let občanské průkazy s prodlouženou platností. Doklady budou na 35 let, a senioři si je tedy nebudou muset měnit každých deset let.

Podraží ale takzvané expresní pasy, které budou nově s biometrickými údaji. Cestovní doklady bez biometrických údajů se nebudou od příštího roku kvůli malému zabezpečení vydávat vůbec.

Novinkou je i možnost požádat o pas na jakémkoliv úřadu, a tam si jej i vyzvednout. Nyní mohou lidé žádat a dostat pas jen tam, kde mají trvalé bydliště. Lidé si navíc budou moci pasy i občanské průkazy vyzvednout i na jiném úřadu, který uvedou v žádosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi