Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

O Vánocích půjde do kostela jen třetina Čechů. Jak to máte o svátcích vy?

Pravidelně katolické bohoslužby v ČR navštěvuje přes 400 000 lidí.
Pravidelně katolické bohoslužby v ČR navštěvuje přes 400 000 lidí.  (Autor: Blesk/ David Malík)
Autor: bru/ČTK - 
22. prosince 2015
14:50

Více než třetina Čechů o Vánocích navštíví kostel. Činí tak i v případě, že se nepovažují za věřící. Aspoň jednou měsíčně ale chodí do kostela jen asi osm procent občanů. Vyplývá to z průzkumu STEM, kterého se počátkem letošního prosince zúčastnilo 1014 respondentů. Klesá ale i počet lidí, kteří zasvěcené místo navštíví pouze v době, kdy si křesťané připomínají narození Ježíše Krista.

Letos návštěvu kostela mezi vánoční zvyky zařadilo 36 procent občanů. V porovnání s dřívějšími průzkumy to je méně, například v roce 1995 kladně odpovědělo 45 procent lidí. Svou víru v boha letos v průzkumu deklarovalo 33 procent dotázaných. I tento podíl se od 90. let mírně snížil, v roce 1995 uvedlo, že v boha věří, 39 procent dotázaných, uvádějí autoři průzkumu.

Věřící ubývají po milionech

Při posledním sčítání lidu v roce 2011 se jako věřící označilo něco málo přes dva miliony lidí, tedy asi pětina. Od roku 2001 tak počet věřících klesl o více než milion, stejný pokles byl mezi lety 1991 a 2001. Podle statistických údajů z roku 2011 klesl počet obyvatel hlásících se k římskokatolické církvi přibližně na milion lidí. Přes 3,6 milionu obyvatel uvedlo, že jsou bez náboženské víry, což je také pokles proti předchozímu sčítání.

STEM uvedl, že od roku 2011 zjišťuje poněkud vyšší podíl těch, kteří v Boha určitě nevěří, nyní je to 41 procent. Podle vlastních slov dotázaných pochází z nábožensky založené rodiny třetina respondentů. Tento podíl je rovněž v porovnání s polovinou 90. let nižší. Od roku 2009 se totiž méně lidí k původu z nábožensky založené rodiny hlásí.
Anketa
Půjdete o Vánocích do kostela?
počet hlasujících: 87
Anketa
Půjdete o Vánocích do kostela?
ANO
55 %
NE
45 %
počet hlasujících: 87

Podíl občanů, kteří jsou aktivními, praktikujícími věřícími, je mnohem nižší než podíl těch, kteří věří v boha. Pravidelně, alespoň jednou měsíčně, chodí do kostela necelá desetina lidí, několikrát do roka další desetina.

Pokles zájmu o tradiční setkávání s vírou doložilo i loňské sčítání účastníků tuzemských bohoslužeb, které se koná každých pět let. Pravidelně katolické bohoslužby v ČR navštěvuje přes 400 000 lidí, proti sčítání z roku 2009 číslo ukazuje pokles asi o sedm procent. Průzkum církve současně ukázal, že do kostela chodí mladší lidé a úbytek návštěvníků se netýká velkých měst, především Prahy. Průzkum podle českých biskupů ukazuje, že Česko se posouvá k západoevropskému pojetí víry, která je individuálnější a více nezávislá a nevázaná na struktury.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi