Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bombou hrozil českým poslancům i makakům. Anonym přitom mluvil o Islámském státu

Autor: ČTK, simao - 
19. prosince 2015
18:00

Co mají společného Poslanecká sněmovna a výběh makaků v pražské zoo? To není vtip. Na obou místech totiž nahlásil ve čtvrtek anonym bombu. Policisté již muže zadrželi a prý se přiznal. Zajímavé přitom je, že se dotyčný zaštiťoval Islámským státem a volal také do zahraničí - na letiště v Curychu. Skončil v péči psychiatrů.

To je tedy "opičárna"... Policisté zadrželi údajného autora telefonátu, který ve čtvrtek oznámil uložení výbušného zařízení ve sněmovně. Jenže celé to má nečekané, až neuvěřitelné vyústění.

Vyšlo totiž najevo, že anonym volal na více míst. Zaštiťoval se přitom Islámským státem. Skutečná hrozba? Kdepak, skončil na psychiatrii.

Třicetiletý muž podle policie ve stejný den směřoval tutéž výhrůžku i dalším místům, a to pražské zoologické zahradě, ale také curyšskému letišti nebo jedné kavárně v Curychu.

Policie případ vyšetřuje pro podezření z šíření poplašné zprávy. Zda ho projedná i soud, se neví. Muž byl totiž na základě rozhodnutí lékaře hospitalizován na psychiatrii. Uvedl to v sobotu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podle něj se muž při oznamování uložení bomb zaštiťoval Islámským státem. Uložení bomby v dolní parlamentní komoře oznámil ve čtvrtek ráno. Pyrotechnik na místě výbušné zařízení sice nenašel, ale na určitou dobu musela být uzavřena ulice vedoucí ke sněmovní budově. Program jednání to ale nenarušilo.

Jak to narušilo program makaků, je otázkou. Ve zhruba hodinových intervalech totiž následovaly další výhrůžky. Podle jedné z nich měla být bomba právě u klece s makaky v zoologické zahradě v Troji. Zadržený muž se ke všem výhrůžkám přiznal a současně uvedl, že je autorem i jiné výhrůžky z dřívější doby, dodal Hulan.

V minulosti ohlásil anonym uložení plastické trhaviny v jednacím sálu sněmovny v lednu 1993 při rozpravě k volbě prezidenta. Autor telefonátu se tehdy policii znovu ohlásil, přiznal se a sdělil motiv svého činu. Letos v březnu policie zadržela muže, který předtím šestnáctkrát vyhrožoval bombou různým významným osobám či institucím v Česku. Hrozby adresoval i sněmovně.

naidka ( 19. prosince 2015 18:57 )

Když přemýšlel o poslancích, tak mu automaticky vytanuli makakové.

andorea ( 19. prosince 2015 18:51 )

Proč hrozil makakům, tak to nechápu.

moiaza ( 19. prosince 2015 18:46 )

Těch makaků by bylo opravdu škoda.

Zobrazit celou diskusi