Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Návrat „šikanovaného“ šéfa věznic: Podezíraný Dohnal uspěl u soudu

Autor: ČTK, zst - 
18. prosince 2015
15:26

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti a ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která se týkají odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Sdělila to mluvčí soudu Markéta Puci. Na rozhodnutí upozornila Česká televize. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepochybuje, že je Dohnal tímto verdiktem znovu uveden do funkce. Zároveň končí Dohnalův nástupce Pavel Ondrášek.

Dohnal ještě před vystoupením ministra k verdiktu řekl, že na tomto základě se podle názoru svých právníků opět stal generální ředitelem Vězeňské služby. "Nikdy jsem fakticky nepřestal být generálním ředitelem VS ČR," napsal. Více se k věci hodlá vyjádřit až po prostudování odůvodnění rozsudku. "Rok a půl jsem byl šikanován," stěžoval si v České televizi odvolaný ředitel.

"Rozhodnutí ministra spravedlnosti ze dne 29. června 2015 a rozhodnutí ministryně spravedlnosti ze dne 4. dubna 2014 se zrušují a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení," píše městský soud v rozsudku. "Brigádní generál Petr Dohnal je v tuto chvíli ředitelem Vězeňské služby," rozlouskl možné nejasnosti ministr spravedlnosti.

"V takovýchto případech zaniká funkce toho později jmenovaného ředitele, takže ta věc je z tohoto hlediska jasná," dodal k osudu současného ředitele Ondráška. Dohnalovi ale nebude ministerstvo dorovnávat plat. "Panu Dohnalovi běžel plat v nezkráceném rozsahu," komentoval finance Robert Pelikán (ANO).

"Chci se zpět ujmout své funkce," dodal k vystoupení ministra Petr Dohnal.

Spor s Dohnalem vedla Pelikánova předchůdkyně

Pelikánova předchůdkyně ve funkci Helena Válková odvolala šéfa Vězeňské služby počátkem dubna 2014 pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal proti tomu podal rozklad. Řízení o rozkladu Válková v červenci přerušila do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetří podezření o údajně předražené zakázce z Dohnalovy éry.

Dohnal mezitím ale uspěl se žalobou na ochranu proti nečinnosti správního orgánu, pražský městský soud jí letos v květnu vyhověl. Pelikán na základě verdiktu soudu musel rozhodnout do 30 dnů od doručení rozsudku. Koncem června Pelikán zamítl Dohnalův rozklad a potvrdil tak jeho odvolání z funkce. Dohnal pokládal své odvolání za bezdůvodné, následný postup tehdejší ministryně za účelový.

Dvojvládí hrozilo před dvěma lety i v čele policie

Kvůli údajnému zneužití pravomoci a pomluvám kolegů skončil v létě 2012 v čele policejního sboru jeho tehdejší prezident Petr Lessy. Na jeho místo přišel Martin Červíček.

Soud ale Lessyho stíhání zastavil a ten se tak měl do vedení policie vrátit a na židli prezidenta se mačkali dva muži. Ministr vnitra Martin Pecina (z úřednické vlády Jiřího Rusnoka – pozn. red.) nakonec zrušil Červíčkovo jmenování a o měsíc později rezignoval i Lessy. Jejich nástupcem se stal už za Milana Chovance (ČSSD) Tomáš Tuhý.

Zobrazit celou diskusi