Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rekviem za Havla: Duka odsloužil mši, vdova předčítala Starý zákon

Autor: zst - 
18. prosince 2015
18:06

Čtvrté výročí úmrtí našeho prvního polistopadového prezidenta doprovázela řada akcí. Lidé uctili památku Václava Havla svíčkami, věnci i symboly srdce. Například na chalupě na Hrádečku u Trutnova, kde Havel zemřel, či u jeho hrobu na Vinohradském hřbitově. Kardinál Dominik Duka rovněž odsloužil zádušní mši za exprezidenta v kostele sv. Anny. Účastnila se jí i vdova po Havlovi Dagmar. 

Havlová v kostele citovala z Knihy Pláč (či Pláč Jeremjášův), která spadá do Starého zákona. „Ustavičně to mám na paměti. Má duše ve mně chřadne. Toto však mám na mysli, a proto budu doufat. Boží milost není jistě vyčerpána. Jistě není u konce jeho slitování. Každého jitra je nové, veliká je tvá věrnost. Volám: mým údělem je Hospodin. V něho budu doufat. Dobrotivý je Hospodin k těm, kdo v něho doufají. K duši, která ho hledá. Dobře je mlčky čekat na boží pomoc,“ přednesla Havlová.

Bohoslužba od šesti hodin odpoledne v kostele sv. Anny byla bez přítomnosti novinářů i veřejnosti. Zájemcům se dění uvnitř promítalo zvenčí na zeď. 

Video Dagmar Havlová čte ze starozákonních textů během mše za Václava Havla. - Blesk - Mária Rušinová
Video se připravuje ...

Ve stejnou dobu na pražském Václavském náměstí probíhal vzpomínkový pochod Srdce na Hrad, kterého se účastnilo asi 300 lidí.  Nesli od sochy svatého Václava ručně vyrobené srdce na Hradčanské náměstí, kde je symbolicky předali.

Vzpomínal i Zeman s manželkou

Výročí smrti polistopadového prezidenta si připomenuli i političtí představitelé. Věnec na hrob mu nechal poslat například Miloš Zeman, osobně ho přinesl premiér Bohuslav Sobotka. 

"Věnec položil zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Mužák," napsal Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Památku uctili také zástupci Knihovny Václava Havla, premiér Sobotka přidal k věnci ještě květinu a svíčku a nechyběl  samozřejmě ani věnec od vdovy po exprezidentovi Dagmar Havlové. 

Lidé se scházejí i u chalupy, kde Havel zesnul. Havlův soused Vladimír Pechan místo u plotu chalupy, kde lidé zapalují svíčky, upravil, vysypal pískem a rozmístil na něm kameny. „Já to beru jako morální povinnost. Jako soused, když jsem viděl, že se tady nic neděje, tak už o Dušičkách jsem to tady zametl a teď jsem to tady alespoň takhle upravil, aby to trochu vypadalo,“ řekl Pechan. Tradičně u příležitosti výročí u plotu umístil vyřezávané dřevěné srdce, po několika dnech ho poté znovu odveze.

V mlhavém počasí dorazila k chalupě také dvojice z Rokytnice nad Jizerou. „Já si myslím, že se pan Havel musí v hrobě obracet, protože to, co se děje, by si určitě nepřál a chtěl by to jinak,“ řekla žena poté, co zapálila svíčku.

K chalupě přišli několikakilometrovou vycházkou také žáci ze školy z Mladých Buků, jejich učitel Miloš Novotný na místě zapálil svíčky a na dřevěný plot umístil červená srdce. „Chodíme sem pravidelně každý rok, je to pro nás vzpomínka. Žáci o osobnosti Václava Havla povědomí mají, možná to je i tím, že je to tady v regionu,“ řekl Novotný.

Václava Havla si dnes lidé připomínají v Česku i v zahraničí. Například v Praze se uskuteční pochod na Pražský hrad nebo rekviem, je možné se také zapojit do čtení z Havlových textů nebo si připomenout jeho divadelní hry.