Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kaufland a Globus končí s Včelpem! Jurečka slibuje více kontrol a méně dotací

Autor: Barbora Kabátová - 
18. prosince 2015
06:29

Vrátí se Včelpo a Český svaz včelařů po kauze antibiotických medů k tomu, co měly dělat od začátku? Tedy k podpoře českých včelařů? Slibují, že ano. Co jiného také zbývá…

Supermarkety, ve kterých Státní zemědělská potravinářská inspekce objevila nejvíce šarží antibiotických medů, nechtějí už se Včelpem nic mít. „Se společností Včelpo jsme přerušili spolupráci a tohoto dodavatele jsme kompletně vyřadili z našeho sortimentu,“ řekla Blesku Pavla Hobíková z Globusu s tím, že zákazníci mohou výrobky vrátit v kterémkoli z hypermarketů.

Stejný postoj zaujal i Kaufland. „S uvedenou společností jsme zcela přerušili obchodní vztah. V rámci dané legislativy stále řešíme nastalé problémy,“ říká Michael Šperl. Podle bývalého předsedy ČSV Karla Brücklera se nyní svaz bude věnovat podpoře včelařů a českého medu.

Na dotaz Blesku, zda to neměli dělat již od začátku, lakonicky sdělil: „Tehdy byla jiná obchodní strategie.“ Jaká, to už neprozradil.

Ministr zemědělství Marian Jurečka už dříve upozornil, že poctivé včelaře omezovat nechce. Dotace se ale krátit budou. A med se snad konečně začne hlídat. „S dozorovými orgány SVS a SZPI jsme se dohodli, že ještě posílíme kontroly a budeme dělat vyšší procento odběru vzorků, ať už u výrobců, což spadá pod kompetenci SVS, nebo u prodejců, na které dohlíží SZPI,“ řekl Blesku Jurečka.

honza54.. ( 18. prosince 2015 16:19 )

tak je to správně. nakupujte sr.ačky z Ukrajiny, Turecka Číny, Urugvaje a podobných lokalit

akublender ( 18. prosince 2015 16:04 )

To je zase fraška, místo pozavírání celého Včelstva do kriminálu se udělá bububu a podvodníci budou dál zaplavovat trh odpadem. A ještě dostanou dotace.

tgbg ( 18. prosince 2015 11:53 )

 Tak je to správné, tak to má být. Zato komouši nás krmili jedovatým odpadem, který nikdo nekontroloval pořád dokola.

Zobrazit celou diskusi