Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němečkova záchranná mise „marjánky“: Léčebné konopí ohrozil zákaz e-receptů

Lékařská marihuana se dala sehnat pouze na elektronický recept. Kvůli sporům o užívání tohoto systému nyní ministr zdravotnictví rozhodl, že konopí půjde koupit i na „předpis s modrým pruhem“.
Lékařská marihuana se dala sehnat pouze na elektronický recept. Kvůli sporům o užívání tohoto systému nyní ministr zdravotnictví rozhodl, že konopí půjde koupit i na „předpis s modrým pruhem“.  (Autor: Profimedia/Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: kle, ČTK - 
17. prosince 2015
17:44

Pacienti, kteří používají léčebné konopí na lékařský předpis, si jej budou vyzvedávat na tzv. recept s modrým pruhem. Doposud to bylo možné pouze na elektronický předpis, jeho používání však zakázal státu předběžným opatřením soud, a to kvůli sporům s provozovatelem.

Pacienti, užívající léčebné konopí na lékařský předpis, již nedostanou žádnou další „dávku“. To velmi vážně hrozilo od čtvrtka, kdy městský soud předběžným opatřením zakázal státu používat systém pro vydávání elektronických předpisů. O předběžné opatření požádala společnost Tronevia, která poskytuje servis a podporu tohoto systému. Podle ředitele SÚKL Zdeňka Blahuta se ústav odvolá.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ředitele SÚKL vyzval, aby otázku autorských práv k elektronickým receptům urychleně vyřešil. „Jednání je plně v kompetenci pana ředitele a já doufám, že tento úkol splní v co nejkratší možné době,“ sdělil ministr.

Ve čtvrtek odpoledne pak ministr na mimořádném brífinku oznámil, že se změní forma, jak bude konopí vydáváno. „Ministerstvo přistoupilo k mimořádnému opatření. Tímto opatřením po dobu nemožnosti předepisování a vydávání léčebného konopí prostřednictvím elektronického receptu bude umožněno léčebné konopí pacientům předepisovat a vydávat na základě receptů s modrým pruhem, jak je tomu dosud v případě návykových látek,“ uvedl ministr.

K problémům dochází k době, kdy se měli čeští pacienti dočkat levnějšího konopí. V současnosti přijde gram léčebného konopí přibližně na 300 korun a jde o zboží z dovozu. První konopí vypěstované v ČR by mělo být za nižší cenu dostupné na počátku roku 2016. 

„Nejpozději ve chvíli, kdy bude dostupné první konopí vypěstované v Česku, bude registr již funkční. To by mělo být nejpozději na přelomu ledna a února,“ potvrdila mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Podle informací lékárnické komory bylo poslední dovezené konopí vydáno v říjnu, lékárny žádné další v zásobách nemají.

Konopí si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů. Na elektronický recept si pacienti mohli vyzvedávat i běžné léky. Z léků s pseudoefedrinem se do registru pro léčivé přípravky s omezením hlásí pouze Panadol Plus Grip. Žádné další přípravky s pseudoefedrinem se do registru nehlásí, lékárník si pouze zapisuje jejich výdej.

Zobrazit celou diskusi