Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„V tomhle autě se odpálil atentátník.“ Češky zpovídaly dva zajaté vrahy ISIS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. prosince 2015
06:10

Zpátky na místo, kde se bojuje proti Islámskému státu, se vydaly odvážné Češky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková. Vyrazily na další reportérskou misi do Iráku, na frontu i do trosek měst Sindžár a Kirkúk. A přivezly si zajímavá svědectví. Vyzpovídaly totiž mj. dva zajaté bojovníky ISIS.

Na sociálních sítích jim lidé čas od času spílají, že zbytečně riskují. Jenže Češky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková přináší zajímavá svědectví z oblastí, které jsou jádrem problému při současné obří uprchlické krizi.

Přímo z míst, kde se stále ještě válčí s Islámským státem a odkud uprchly miliony lidí. České reportérky se tentokrát zaměřily na oblasti v západním Iráku. „Když jsme se dostaly do Sindžáru, tak kromě toho rozbombardovaného města, kde jsme chvíli byly a pracovaly, jsme se dostaly i na frontu, která se posunula zhruba tři kilometry od města,“ popsala po návratu Blesk.cz Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a země.  

„Město je sice pod kontrolou kurdských vojáků, ale u nejbližší vesnice, kam se stáhli džihádisté z IS, probíhá klasická zákopová válka. Nyní je to ve fázi, že se spíš odráží útok, než aby postupovali kurdští vojáci dopředu, je to spíše obranná válka,“ řekla jedna z autorek knihy Islámskému státu na dostřel, ve které uvádí kompletní reportáž ze své předchozí cesty.

Na tajné základně zpovídaly zajaté džihádisty

I během posledního focení v Iráku přitom poslaly Klicperová se Štukovou několik fotek přímo na sociální síť. Jde však jen o střípky, krátké glosy, někdy úsměvné momenty, jindy trpkou a tvrdou realitu. Třeba při snímku u auta, ve kterém se odpálil sebevražedný atentátník ISIS.

Blesk.cz však Klicperová poskytla několik profesionálních fotek, najdete je v naší galerii. Za svou tvorbu sbírají obě fotografky ostatně i ocenění. Uspěly také v soutěži Czech Press Photo – se souborem o iráckých uprchlících. Do konfliktních oblastí nevyrazily letos zdaleka poprvé.

Přesto někdy přivezou unikátní materiál, který se jim předtím získat nepodařilo. Zpovídaly i zajaté bojovníky Islámského státu. „V Kirkúku se nám konečně podařilo domluvit rozhovor se dvěma zajatými členy Islámského státu, což se nám nedařilo dlouho. Je to poměrně obtížné téma, stály jsme tváří v tvář dvěma z vrahů a radikálů, kteří to zlo působí,“ prozradila Blesk.cz Klicperová.

Společně s další fotoreportérkou Markétou Kutilovou, se kterou byly letos i v Sýrii, pak stojí za projektem SOS Kobání na pomoc lidem z válkou postiženého a zuboženého syrského města.

Klicperová: „Zajatí bojovníci IS v Kirkúku na utajované základně, kde se nám s nimi podařilo natočit rozhovory.“

Češkám se v Iráku podařilo vyzpovídat zajaté džihádisty z Islámského státu. Češkám se v Iráku podařilo vyzpovídat zajaté džihádisty z Islámského státu. | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Jarmila Štuková

Klicperová: „Před autem, v němž se odpálil jeden ze sebevražedných atentátníků IS.“

Lenka Klicperová a Jarmila Štuková během své práce v Iráku. Před autem, ve kterém se odpálil sebevražedný atentátník. Lenka Klicperová a Jarmila Štuková během své práce v Iráku. Před autem, ve kterém se odpálil sebevražedný atentátník. | Facebook

Klicperová: „Ulice v nedávno dobytém Sindžáru, západní Irák.“

Češky v Iráku: Pro Blesk.cz ukázaly fotky ze zdemolovaného města Sindžár. Češky v Iráku: Pro Blesk.cz ukázaly fotky ze zdemolovaného města Sindžár. | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Jarmila Štuková

„Byly jsme tam na dvou zásadních frontových úsecích, na jednom jsme byly asi zhruba kilometr od pozic Islámského státu. Tam už byli všichni hodně nervózní, ono jak je to na dostřel, tak se všichni obávají ostřelovačů, což nikdy nevíte, odkud kulka přiletí,“ poznamenává pro Blesk.cz Klicperová.

Češky v Iráku: „Frontová linie za Sindžárem. IS jsou za zákopy v protější vesnici.“ Češky v Iráku: „Frontová linie za Sindžárem. IS jsou za zákopy v protější vesnici.“ | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová, Jarmila Štuková

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi