Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podivný vkus českého „Ježíška“: Depilační strojky a kartáčky na zuby

Téměř pod každým stromkem bude letos elektronika. Útraty Čechů před Vánoci rostou.
Téměř pod každým stromkem bude letos elektronika. Útraty Čechů před Vánoci rostou.  (Autor: Profimedia/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: kle - 
16. prosince 2015
18:00

Češi se v době adventu vrhli do horečného nakupování dárků. Podle statistik z druhého a třetího adventního víkendu před Vánocemi vzrostl o 70 procent prodej elektroniky, především smartphonů. Novým hitem jsou ale i depilační strojky či elektrické kartáčky na zuby. O 60 procent více oproti průměru utratili Češi za sportovní vybavení, stouply rovněž útraty za potraviny a módu. Naopak letenky jako dárek příliš netáhnou.

Vánoční dárky lidé letos nejčastěji vybírají v obchodech s elektronikou. „V oblasti elektroniky jde oproti běžným měsícům o nárůst o cca 70 procent,“ sdělila Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB, která statistiky poskytla. Rovněž ze samotných vyjádření prodejců elektroniky a domácích spotřebičů to vypadá, že se v každé domácnosti bude nadělovat nový mobil nebo jiná chytrá elektronika.

Odhadujeme, že prodeje smartphonů budou letos opět rekordní, jejich cenová dostupnost je díky stále rostoucí konkurenci velmi příznivá. Tržby ve druhé polovině prosince bývají až trojnásobné oproti průměrnému nákupnímu dni,“ uvedl Ladislav Pospíšil, ředitel nákupu a marketingu prodejní sítě Expert Elektro. Podle něj se Češi letos zaměřili na elektrozboží ve spojení se zdravím a životním stylem, jako jsou třeba elektrické zubní kartáčky nebo holicí a depilační strojky.

Druhý výrazný nárůst eviduje banka v segmentu sportovního vybavení. „Zřejmě s ohledem na novoroční předsevzetí týkající se zdravějšího životního stylu. Za sportovní potřeby se utratilo o 60 procent oproti měsíčnímu průměru ve zbytku roku,“ říká mluvčí.

V kurzu jsou aktuálně hlavně eliptické, běžecké a veslovací trenažéry. Lidé je kupují, protože jsou efektivní pro spalování tuků, zpevnění svalstva a zvyšování fyzické kondice. Hodí se pro domácí použití v zimním období nebo při nepříznivém počasí,“ přibližuje Martin Homolka ze společnosti Kettler s tím, že mezi Čechy zájem o sportovní potřeby v posledních několika letech stále narůstá.



Mezi vánočními dárky nebude chybět ani módní sortiment, a to především oblečení na zimu. Letošní předvánoční výdaje za oblečení vzrostly o 40 procent. „Velký zájem je o oblečení na zimu, jako jsou bundy, svetry, boty, ale oblíbené je třeba i termoprádlo, a to nejen pro aktivní lyžaře. Tržby za značkové oblečení nám porostou nejméně o deset procent,“ řekl Jan Procházka, ředitel centra s módním oblečením Freeport Hatě.

Anketa
Jaký dárek byste rádi našli pod stromečkem?
počet hlasujících: 219
Anketa
Jaký dárek byste rádi našli pod stromečkem?
dovolenou
41 %
elektroniku
22 %
oblečení, módu
18 %
drogerii, kosmetiku
12 %
sportovní vybavení
4 %
nápoje, potraviny
4 %
počet hlasujících: 219


Rostou i útraty za potraviny. Češi se samozřejmě neobejdou bez nezbytných surovin na pečení a Vánoce budou jistě ve znamení dobrého jídla a vánočního cukroví. Jak vyplývá z údajů ČSOB, během adventu jsme vydali za potraviny téměř o třetinu (30 procent) více než jindy v průběhu roku. „Například poptávka po lineckém těstě, které používají na výrobu domácího vánočního cukroví, meziročně vzrostla až o 25 procent,“ říká mluvčí Globusu Pavla Hobíková. „Velký zájem je také o ručně vyráběné vánoční cukroví, kterého letos vyrobíme 5 tun.“



Přestože se mezi dárky pod stromečkem často objevují poukázky na zimní pobyt například v zahraničí, dle údajů ČSOB jsou v předvánočním čase výdaje za dovolené nejnižší za celý rok. „Lidé utrácí za letenky před Vánoci méně než v jiných měsících. Nicméně je třeba podotknout, že rozdíly mezi letní sezonou a zbylými měsíci roku se neustále zmenšují a tento trend je dlouhodobý.  I letos řada Čechů vycestuje před Vánocemi do exotických zemí, tento rok patří mezi nejpopulárnější destinace Vietnam, Thajsko, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka,“ vysvětluje ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

diskutujici ( 16. prosince 2015 18:44 )

A co treba takove Coregatabs (nebo jak se to jmenuje)? Ted jsem videl nejakou stupidni reklamu, kdy posles nejake leky do Afriky? a dostanes certifikat. To musi byt teprve prekvapko

Zobrazit celou diskusi