Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horká čokoláda či káva s mlékem z automatu? Jeden velký podvod, varuje inspekce

Více než dvě třetiny provozovatelů automatů na teplé nápoje klamou zákazníky.(Ilustrační foto)
Více než dvě třetiny provozovatelů automatů na teplé nápoje klamou zákazníky.(Ilustrační foto)  (Autor: delikomat.cz)
Autor: ČTK, sou - 
16. prosince 2015
16:18

Čokoláda s minimem kakaa nebo instantní náhrada s bílkovinou místo mléka. To jsou největší prohřešky provozovatelů nápojových automatů. Kontrolou neprošly více než dvě třetiny z nich. Teplé nápoje podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce klamou zákazníky, přičemž nejzávažnějším porušením předpisů je klamavé označení některých nápojů. 

Nejčastěji byl problém u čokolády, která neobsahovala suroviny, které v ní podle zákona musí být. „K přípravě nápoje, který se jmenuje čokoláda, se musí použít směs, která obsahuje aspoň 25 procent kakaového prášku. Přitom u 34 ze 47 kontrolovaných osob inspektoři zjistili používání směsí s nižším obsahem kakaa,“ sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Ve většině případů to bylo šest až 15 procent.

Podobné problémy byly i u nápojů, u nichž bylo v názvu „mléko“ či „s mlékem“. Místo toho se ve většině případů použila instantní náhrada s mléčnými bílkovinami nebo laktózou. „Více než dvě třetiny kontrolovaných osob tak porušily právní předpisy tím, že poskytovaly o nápojích zavádějící informace. Kakaový prášek a mléko přitom patří k základním a nákladným složkám těchto nápojů,“ uvedl Kopřiva.

Inspekce prověřovala i vyznačení alergenů, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání vhodných materiálů. „Šest provozovatelů nemělo alergeny vyznačené vůbec, u dvanácti to bylo nedostatečné. Ostatní záležitosti byly vyhovující,“ doplnil Kopřiva.

Inspekce nařídila provozovatelům všechna pochybení napravit a zahájila s nimi správní řízení o uložení sankce. Jelikož výsledky kontroly byly neuspokojivé, bude v nich inspekce nadále pokračovat.

tgbg ( 17. prosince 2015 10:42 )

 Za komunistů nebylo nic. Žádné automaty, žádná káva, žádné cappuccino, žádné mléko, nic zhola nic.

krllo ( 16. prosince 2015 17:31 )

To jsou naši vyhlášení podnikatelé, za které se Kalousek s Fialou bijí jako lvi. Zloději a podvodníci jsou ODS a TOP 09 mimořádně chráněni

sores ( 16. prosince 2015 17:18 )

 To je celé Česko! Všude jinde by provozovatel dostal několikamiliónovou pokutu a na 5 až 10 odebrána licence. Je to veřejně páchaná krádež na lidech. Hnus jak se v Česku podvádí. Nedá se nikomu a ničemu vůbec věřit díky nízkým trestům. Češi ví, že jim to projde tak se podvádí a krade dál!!!

Zobrazit celou diskusi