Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vytáhli mladíka z hořícího auta. Dostali cenu Gentlemana silnic

Autor: ČTK, sou - 
16. prosince 2015
13:41

Stanislav Smeták a František Novotný z Berounska převzali ocenění za záchranu mladíka při autonehodě. Zraněného řidiče letos v září mezi Točníkem a Březovou vyprostili z hořící Škody Felicie a riskovali přitom vlastní životy. Zástupci policie a České pojišťovny jim za to v Berouně předali certifikáty Gentleman silnic, které jsou udělovány od roku 2004. Včetně posledních dvou oceněných je dosud získalo 111 lidí, z toho 19 žen.

„Zpětně to beru jako jeden z nejšťastnějších dnů v životě. Byla to strašná událost, u které jsme se vyskytli, ale zachránili jsme mladý lidský život,“ uvedl osmapadesátiletý František Novotný, který pracuje jako svářeč. Podle o dva roky staršího Stanislava Smetáka, který se celý život živil jako profesionální řidič, nebylo o čem přemýšlet, pud sebezáchovy šel stranou. „Myslím, že takových lidí, jako jsme my, je spousta. Jenom se k tomu nedostanou,“ řekl oceněný muž.

Oba muži jeli ten den k lékaři, nikdy předtím se neviděli. Společně otevřeli dveře havarovaného auta a mladíka vytáhli ven. Z vozu v tu chvíli už šlehaly vysoké plameny a později se ozvaly i exploze, podle Smetáka začaly bouchat pneumatiky. Novotný ten den na objednanou rehabilitaci nedorazil, Smeták později lékaři řekl, ať mu raději neměří tlak.

Nehoda se stala v ostré levotočivé zatáčce, vůz začal po nárazu do betonového mostku hořet. Mladík měl vykloubenou nohu a vyražený chrup. „Před pěti lety na tom samém místě boural můj syn. Skončil v úplně stejném příkopě,“ dodal Novotný.

Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní.

vaclav ( 16. prosince 2015 17:04 )

Čest objema chlapům.Myslím,že by asi moc lidí do toho nešlo když řádili plameny.Ale přál bych jim, aby nedostali jen certifikáty ale něco taky na přilepšenou.

Zobrazit celou diskusi