Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie hledala důkazy o korupci. Našla upytlačeného tygra, varana a želvy

Autor: dv - 
16. prosince 2015
11:23

To bylo překvapení, když vtrhl Útvar odhalování korupce a finanční kriminality do rodinného domu v Rájci-Jestřebí na Blanensku... Původně sem šli policisté hledat důkazy o možné korupci při zadávání veřejných zakázek. Odešli ale s výbavou, na kterou by leckteré muzeum exotických zvířat mohlo vybírat vstupné.

V domě našla policie dvě vypreparované mořské želvy karety obrovské, tygří kůži i s hlavou a vycpaného varana stepního. „Všechny tyto druhy jsou chráněny úmluvou CITES. Mořské želvy a tygr jsou přitom druhy přímo ohrožené vyhubením, patří tedy do nejpřísněji chráněné kategorie,“ uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Burketová.

Policie k případu zatím neuvolnila více informací, v tuto chvíli tedy není jasné, jaký korupční případ prošetřovala a komu dům s exotickými sběratelskými kusy patří. „Nemohu k případu více prozradit, než jen to, že šlo o veřejné zakázky,“ řekl Blesku Jaroslav Ibehej z protikorupční policie. Odmítl odpovědět i na dotaz, jestli byl majitelem zvířat veřejný činitel.

Starostka města Romana Synakieviczová odmítla, že by se razie týkala kohokoliv z vedení města. „To ne, o tom bych věděla. Osobně si myslím, že se jedná o podnikatelskou osobu, ale její jméno vám neřeknu, protože to nemám potvrzené,“ odpověděla na dotaz Blesku.

Majitel ale bude mít co vysvětlovat. „Vlastník zatím nedoložil k exemplářům žádné doklady a policii ani řádně neobjasnil, kde a jak věci získal. Dotyčného jsme vyzvali k prokázání původu exemplářů. Pokud jejich nabytí nebude věrohodně doloženo, zahájí inspekce řízení o zabavení,“ dodal ředitel ČIŽP Erik Geuss. 

Kareta obrovská je kriticky ohrožený druh. Pytláci ji loví právě pro takovéto sběratele, kteří o ně mají na černém trhu velký zájem. Také populace tygrů se za posledních 100 let zmenšila o 90 procent. Dnes už žije v přírodě jen zhruba 3500 tygrů a jejich stav je kritický. Hlavním důvodem úbytku těchto šelem je pytlačení pro kůže a tygří kosti,“ uvedla Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

kkkastr ( 16. prosince 2015 13:07 )

Co sem pleteš Gotta, ten na daních této zemi zaplatil víc než jsi ty lemple schopen vidělat za celej život

petrkramny.vrah ( 16. prosince 2015 12:38 )

TAKOVÉ ZRÚDY LIDI OKAMZITE VYPREPAROVAT. ZBOHATLICI TYPU GOTT SI MYSLI ZE MUZOU VRAZDIT JAK SE JIM LIBI. JSOU OSTUDOU TEHLE ZEME GOTTE! VYBER VSECHNY PENIZE A POUZIJ JE NA DOBROCINE VECI JINAK JSI TO CO DOSUD-UKURVENEČEK

Zobrazit celou diskusi