Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exministr Ruml chce šéfovat Českému rozhlasu. Proti němu stojí 30 konkurentů

Autor: ČTK, zst - 
14. prosince 2015
18:13

Do výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu se Radě ČRo přihlásilo 31 uchazečů. Mezi nimi například prozatímní šéf Karel Zýka, exministr vnitra Jan Ruml nebo bývalý předseda Rady ČT Jan Mrzena. Pětice finalistů bude známa ještě před Vánoci.

Do konce tohoto týdne notář vyřadí nezpůsobilé žádosti. V pondělí 21. prosince rada vybere pět finalistů, které pozve k prezentaci projektů. Řekl to mluvčí rady Ivan Tesař.

Notář bude posuzovat, zda uchazeči splnili formální náležitosti výběrového řízení, doložili například vysokoškolský titul, kopii občanského průkazu, lustrační osvědčení nebo výpis z rejstříku trestů a předložili koncepci rozvoje ČRo na období 2016 až 2021.

Nový ředitel by měl být od začátku února

Prezentace pěti nejlepších kandidátů by se měla konat 20. ledna. Nástupce Petera Duhana, který rezignoval letos v říjnu, by měla rada vybrat nejpozději do 3. února. Hlasovat pro něj musí nejméně šest z devíti členů rady.

Český rozhlas v současnosti vede prozatímní šéf Karel Zýka, který se do tendru rovněž přihlásil. O kandidaturu již dříve projevili zájem například bývalý zpravodaj v USA a šéf Radiožurnálu Miroslav Konvalina, exministr vnitra Jan Ruml, právník a bývalý novinář Tomáš Němeček, ředitel Centra zpravodajství ČRo Tomáš Pancíř nebo externí sportovní redaktor Miroslav Augustin.

Mezi často zmiňovanými jmény jsou i ředitel E15 Tomáš Skřivánek, bývalý ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm, mediální analytik Petr Žantovský nebo bývalý předseda Rady ČT Jan Mrzena.

Duhan skončil kvůli synovi

Peter Duhan rezignoval ke 3. listopadu, rada rozhlasu se měla totiž zabývat tím, že zaměstnává svého syna Andreje. Oficiálním důvodem je ale podle Duhana jeho zdraví. „Přetrvávající zdravotní komplikace z poslední doby mi nedovolují ve funkci generálního ředitele nadále pokračovat, a proto se funkce generálního ředitele Českého rozhlasu vzdávám ke dni 3. listopadu 2015,“ napsal Duhan v dopise Radě ČRo.

Zaměstnáním syna prý ale zákon neporušil. Podle šéfa rozhlasu, který se odvolával na stanovisko renomovaných právníků, se pravidlo o osobě blízké, o němž se v této souvislosti hovořilo, vztahuje pouze na členy rady, nikoliv na generálního ředitele.

salto ( 15. prosince 2015 09:23 )

Abychom se nedivili, ona ta pravda a láska spolu se sluníčkářema mají ještě sílu

Zobrazit celou diskusi