Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nikomu to neříkej.“ Dítěti prodali nebezpečné dělobuchy, navíc léta prošlé

Autor: jhe, kle, kal - 
14. prosince 2015
16:01

Jedenáctiletý Jirka vešel do obchodu v pražském Hloubětíně, sáhl po balení dělobuchů, zaplatil a odešel s velkým množstvím pyrotechniky. Při prodeji slyšel pouze „nikomu to neříkej a rychle to schovej“. Prodané rachejtle si přitom smí kupovat až zákazníci starší 18 let a navíc byly prošlé.

Blíží se silvestrovské oslavy konce roku a lidé začínají nakupovat zásoby petard, ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Záchranáři každoročně varují před neopatrnou manipulací s těmito třaskavinami, přesto se stále najdou lidé ochotní prodat tyto nebezpečné výrobky i dětem.

Stalo se to i Jirkovi (11), který si v pražském Hloubětíně zkusil koupit několik ohňostrojů. Uspěl a odešel dokonce s velkým množstvím všemožné pyrotechniky. A to i přesto, že dělobuchy patřily do tzv. II. třídy, která se smí prodávat až osmnáctiletým a starším zákazníkům. Při podrobném zkoumání Blesk.cz navíc zjistil, že některé z dělobuchů byly i několik let prošlé.

Náš redaktor vzal proto zakoupený prošlý ohňostroj a vrátil se do obchodu. „Datum spotřeby vůbec nevím,“ začal ověřovat krabičku vietnamský prodavač. Zboží přejal zpátky, peníze vrátil a zbytek prošlých petard stáhl z prodeje. „Nebudu to prodávat dětem, dám si pozor,“ slíbil, ale dál se odmítal bavit.

Hrozí pokuta 5 milionů

„Zákon č. 206/2015 Sb. o pyrotechnice zakazuje prodej pyrotechnických výrobků, u kterých byla překročena doba použitelnosti, a to pod sankcí až 1 milion korun,“ řekla Jana Jelínková z tiskového oddělení ČOI. 

„V případě prodeje pyrotechniky osobě, která nedosáhla požadovaného věku nebo způsobilosti (dítěti), se prodávající mohl dopustit porušení téhož zákona. Za prokázání tohoto správního deliktu může orgán dozoru uložit sankci až do výše 5 milionů korun,“ dodala.

antikaprik ( 14. prosince 2015 18:23 )

Trocha z iného súdku. Chcete od nich kupovať - tak kupujte. Ale nikdy som nezaregistroval, že by chceli svoju kultúru násilím presadzovať tam, kde v Európe žijú.

.krakonos500 ( 14. prosince 2015 18:13 )

Víme,že jsi dobytek,admine .

vi3ol ( 14. prosince 2015 17:51 )

Neklonuj!

hanedu ( 14. prosince 2015 17:48 )

Na Nově ve včerejším zprávách strčili dělbuch do lednice a zapálili. Redaktor byl v šoku.....to se tak odpaluje v Praze?

vi3ol ( 14. prosince 2015 17:47 )

Zobrazit celou diskusi