Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jiřina nechala přítelovu půjčku napsat na sebe. Místo placení ji ještě týral

Přítelovu půjčku nechala napsat na sebe, pak ji musela celou splatit sama (ilustrační foto)
Přítelovu půjčku nechala napsat na sebe, pak ji musela celou splatit sama (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
14. prosince 2015
05:30

Po rozvodu vychovávala sama dvě děti. Jiřina byla finančně soběstačná, měla vlastní byt. Žila skromně a půjčku si kvůli strachu ze splácení nikdy nevzala. Její štěstí ale skončilo ve chvíli, kdy ji o půjčku požádal její přítel. Se svým příběhem se svěřila Blesku. A i když nakonec odmítla zveřejnit svou fotografii, redakce její identitu zná.

Jiřina měla k půjčování peněz radikální postoj. Sama si nikdy nepůjčovala, ale také nikomu nepůjčila. Její přítel, se kterým byla v té době dva roky, se ale dostal v zaměstnání do problémů.

Zaměstnavatel po něm požadoval dorovnání částky 200 tisíc korun za převody fakturací. Ve firmě se toto stalo ještě dalším dvěma zaměstnancům. Ve strachu ze ztráty o zaměstnání a pod příslibem důkladného prošetření vzniku rozdílu všichni „uměle vytvořený dluh“ uhradili.

Přítel Jiřiny v té době splácel hypotéku na dům v rozvodovém řízení, tak přistoupila na to, že půjčka 200 tisíc, kterou poskytla banka, bude sepsána na její jméno. S přítelem sepsala žena dohodu o půjčce.

Skončilo to týráním

Jiřiny přítel posílal splátku na účet banky, zatímco v jeho zaměstnání se prověřoval dluh. Jenže pak stejně dostal výpověď. Půjčka byla tedy k ničemu. Na tři měsíce odjel pracovat do ciziny. Když se ale vrátil, bylo vše jinak.

„Po návratu začal být velmi sobecký, zlý, žárlivý na mé kolegy, přátele, na mé koníčky a na mé děti především. Přidal se alkohol, hrubost, rozbíjení nádobí. Fyzicky mě napadl. Vydržela jsem ještě 3 roky,“ vzpomíná na utrpení.

Násilí se stupňovalo, a tak Jiřina vztah ukončila. On za to ukončil splátky bance. Půjčka byla na jméno jeho bývalé družky, mohl si to dovolit. Jiřina přinesla dohodu, kterou s bývalým přítelem sepsala, k notářce a zjistila, že se sice dohodli na dluhu ve výši 200 tisíc, ale dohoda neobsahovala úroky. Vyzvala jej tedy, aby přišel podepsat upravenou smlouvu. To ale nikdy neudělal.

Vše nakonec splatila sama

„Neuspěla jsem ani u jeho sourozenců, kteří slibovali převzetí dluhu. Rodiče neměl. Věděla jsem, že doplatit to musím já. První dvě splátky šly dobře, ale pak přišla krize ve společnosti, ve které jsem pracovala, a po 7 letech začalo propouštění, které jsem pocítila na vlastní kůži,“ vypráví těžce.

Dostala sice odstupné, ale zůstal jí ještě vysoký dluh a splátky pět tisíc měsíčně. Jiřina nechtěla dopustit, aby na vše doplatily její děti. Vybrala naspořené částky, našla si brigádu a po dvou měsících si našla stálou práci. Její expřítel mezitím začal dobře vydělávat, ale už se neozval. V té době měl navíc ještě exekuční splátky na výživné svých synů.

Paní Jiřina nakonec cizí dluh splatila. Svůj příběh uzavírá slovy: „Přišla jsem o veškeré úspory, ale získala zkušenost k nezaplacení.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 14. prosince 2015 06:47 )

Znám ze svého okolí podobný příběh, jen ty oči pro pláč zůstaly muži.

Zobrazit celou diskusi