Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sněmovní taškařice jménem EET: „Kalousku nezdržuj“ a Faltýnkova Babiška

Autor: Václav Lang - 
11. prosince 2015
18:08

V záři reflektorů mluví politici s teatrální vážností o rizicích přijetí, nebo naopak nepřijetí elektronické evidence tržeb, jakmile ale zmizí ze záběrů kamer, chovají se jako děti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si jako pomůcku pro páteční přemlouvání opozice přinesl dětskou kasičku, jeho pravá ruka, Jaroslav Faltýnek, si zase na klopu z recese připnul placku s Kalouskovou „Babiškou“.

Kdo v pátek sledoval několikahodinovou sněmovní bitvu o přijetí elektronické evidence tržeb, lehce uvěřil, že se jedná o skutečně závažné jednání. Při bližším pohledu, zejména do zákulisí, byl ale dojem zcela opačný – tábory se trumfovaly vzájemnými vtípky a legrácky se děly i při samotném projednávání.

Vše začalo už ráno, když tým Babišových poslanců dorazil na tiskovou konferenci ve stejnokrojích, respektive v tričkách s nápisy: „Kalousku, nezdržuj!“ nebo „Nechte nás makat!“. Sám ministr financí, který si před časem vzal na jednání obří kopie účtenek z EET, si tentokrát vystačil s menší pomůckou, dětskou pokladničkou, kterou usadil před sebe na lavici.

Poslankyně Věra Kovářová napřed tvrdila, že placku připíchla Faltýnkovi ona, pak přiznala, že si jen dělala legraci. Faltýnek si ji tam překvapivě dal sám. Poslankyně Věra Kovářová napřed tvrdila, že placku připíchla Faltýnkovi ona, pak přiznala, že si jen dělala legraci. Faltýnek si ji tam překvapivě dal sám. | Facebook Věry Kovářové

Pozadu nezůstala ani jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Poslankyně opozičního klubu TOP 09 a Starostové Věra Kovářová jej zachytila s plackou, kterou nechala vyrobit právě partaj Babišova soka Miroslava Kalouska. Placka znázorňuje ministra financí jako přísnou hospodyni vzkazující: „Babiška tě vidí!“.

Kovářová původně tvrdila, že to jí se podařilo v nestřeženém okamžiku připnout ozdobu Faltýnkovi na klopu, pak ale pro Blesk.cz přiznala, že šéf poslanců ANO s touhle parádou přišel sám. „Myslím, že v těchto případech troška nadsázky z obou stran neuškodí,“ komentovala pro Blesk.cz páteční rozvolněnou náladu ve sněmovně.

Taškařice EET? Podívejte se, co vše se už okolo registračních pokladen dělo ve sněmovně:

Zobrazit celou diskusi