Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidičák na motorku se zásadně změní. Poslanci zatlačili na autoškoly

Autor: Václav Lang - 
11. prosince 2015
05:30

Autoškoly čeká na jaře velká změna. Uchazeči o řidičák na motorku už nebudou při závěrečných zkouškách sedět na stroji s komisařem přilepeným na zádech, jak tomu bylo dosud, ale pojedou sami a komisař je bude sledovat z doprovodného vozidla. Autoškoly jsou rozdělené na dva nesmiřitelné tábory – jeden novinku chválí, druhý ji odmítá.

Testy budoucích motorkářů po letech významně změní svou tvář. Adepti už za sebou nepovezou zátěž v podobě komisaře, který by v některých případech mohl třeba zabránit nehodě. Místo toho je bude dirigovat vysílačkou z doprovodné motorky nebo auta. Novinka je součástí obsáhlého silničního zákona, který ve středu schválila sněmovna v třetím čtení. Pokud projde senátem, měl by začít příští rok platit.

Autor návrhu Martin Kolovratník (ANO) tvrdí, že „osamocení“ řidiči nebudou s komisařem za zády pod takovým stresem. „Myslím si, že to příliš dobře nefunguje, že často řada lidí může vyhořet právě kvůli stresu, že za ním sedí někdo těžký,“ řekl pro Blesk.cz.

Dalším důvodem má být donucení autoškol produkovat takové řidiče, kteří budou schopni samostatné jízdy. „Dosud platný zákon říká, že než pustím žáka do provozu, i na zkoušku, tak jako autoškola odpovídám za to, že už je způsobilý. Vnímám to i tak, že tím nepřímo vytváříme tlak na autoškoly, aby pracovaly kvalitně,“ dodal poslanec.

Část autoškol pro, část proti

Názory autoškol se různí. Blesk.cz oslovil tři náhodně vybrané, přičemž jedna návrh kvitovala, druhá jej odmítla a třetí zůstala neutrální.

Luděk Kořínek, šéf Autoškoly Dejvice novinku odsoudil a označil za nesmyslnou a nebezpečnou: „Představte si 15letou holku na motorce. Pokud s ní pojede desetkrát učitel a ona pak při zkoušce upadne a nedejbože se zabije nebo zmrzačí, kdo za to bude odpovídat? Kdo bude odpovídat za škodu na motorce?“

Kolovratník ale odkazuje na zmíněný zákon, který ukládá autoškolám pustit ke zkoušce jen takové studenty, kteří jsou způsobilí jízdy. S Kořínkem nesouhlasí ani Václav Neumann z Autoškoly Smíchov. „Jestli nějaká autoškola říká, že je to nebezpečné, tak proč ho pouští ke zkoušce? Přece musí vědět, jestli žadatel je schopen složit zkoušku, nebo ne,“ vyjádřil se pro Blesk.cz.

„Myslím si, že to je jenom dobře, vždyť ten žadatel už by měl být tak připravený, aby byl potom schopen jet na silnici sám. Nevidím v tom žádný problém. Nehledě na to, že před samotnou jízdou je předvýjezdní zkouška na autocvičišti, takže komisař vidí, jestli ho vůbec pustí k té zkoušce do provozu. Já jsem jenom rád,“ dodal.

Nová pravidla od listopadu

Narážel na novinku, která platí z vyhlášky ministerstva dopravy teprve od listopadu. Uchazeč o řidičský průkaz na motorku musí nově před testem v ostrém provozu za dohledu komisaře, který s ním na motorce nejede, prokázat ve cvičném parku, že stroj ovládá, například jízdou mezi kužely. Teprve poté vyrazí i s komisařem do ostrého provozu.

Kolovratník tvrdí, že tato vyhláška shodně vadí oběma táborům s protichůdným názorem na zavedení zkušebních jízd bez komisařů. Resort totiž prý s prováděcí vyhláškou pracuje špatně.

„Cvičiště nejsou cvičiště, nejsou schválené, není nic, neví se, kdy má žák na motorku sednout, kdo za to bude odpovídat… Nikdo tam neřekl B, jenom se řeklo A. Komisaři odmítají zkoušet, odmítají nést odpovědnost za to, že vám upadne žák, za kterým on nesedí,“ zkritizoval nové pravidlo Kořínek.

Kolovratník kvůli tomu vyzval ministerstvo dopravy k jednání mezi ním, resortem a zástupci obou táborů. Společně chce zapracovat na informační kampani a uvedení systému do praxe ještě před tím, než na jaře opět začnou zkoušky na motocykly.

Vše o motorkách, skůtrech a motocyklových závodech čtěte na Auto.cz

pavel215-evzen-02 ( 11. prosince 2015 07:06 )

To budou jatka.

Zobrazit celou diskusi