Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stovky obcí naletěly a odebírají proud načerno. Odpojí je?

Obce se staly oběťmi podvodu.
Obce se staly oběťmi podvodu.  (Autor: EOP)
Autor: mts - 
9. prosince 2015
07:26

Chtěly ušetřit, a tak obce kývly na nabídku obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou (EPK). A skutečně díky tomu měly levnější proud. Jenže se ukázalo, že EPK přestala platit firmě Amper Market, která elektřinu dodává. Stovky obcí tak vlastně odebírají proud načerno, i když za elektřinu platí, píše MF DNES.

Peníze obcí teď končí neznámo kde. V ohrožení je tedy jak přísun proudu ve stovkách vesnic a měst, tak přeplatky za elektřinu.

Přitom společnost působila zpočátku důvěryhodně. „Zdálo se nám to zajímavé a bezpečné, když nám tvrdili, že společnost vznikla na bázi starostů a nebude usilovat o zisk. Nechtělo se nám každou chvíli hledat nového dodavatele. Mysleli jsme, že obci ušetříme peníze,“ řekl MF DNES starosta Radiměře na Svitavsku Roman Satrapa.

Firma Amper Market, která elektřinu dodává, by teď mohla obce od elektřiny odstřihnout. Slibuje ale, že to neudělá, jelikož je zjevné, že samosprávy za situaci nemohou.

Byly by tím dotčeny obce, které jsou v celé záležitosti nevinně, protože se pravděpodobně staly obětí podvodu stejně jako naše společnost,“ sdělil ředitel Amper Market Jan Palaščák.

Problémem je navíc to, že EPK není licencovaným obchodníkem s elektřinou. Kdyby jím byl a zkrachoval, musel by lidem začít poskytovat elektřinu tak zvaný dodavatel poslední instance, tedy ČEZ, PRE nebo E.ON.

panda82 ( 9. prosince 2015 08:54 )

Co se dá v Česku čekat, , co úřad to podvod, žádná kontrola, až když je průser, okamžitě zastavit platby na jejich účty, hlavně hodně úředníků

Zobrazit celou diskusi