Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úraz na horách za statisíce: Kartička české pojišťovny za hranicemi nestačí

Nehoda na lyžích, zvláště převoz vrtulníkem, vás může přijít draho. (Ilustrační foto)
Nehoda na lyžích, zvláště převoz vrtulníkem, vás může přijít draho. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
9. prosince 2015
05:00

V domnění, že Evropský průkaz zdravotního pojištění stačí, vyráží čeští lyžaři vyzkoušet do zahraničí první sníh. Řada z nich neuzavře cestovní pojištění, ale kartička české zdravotní pojišťovny nekryje všechno. Dodatečné výdaje v případě, že se zraníte, váš mohou stát statisíce.

O tom, že kartička zdaleka nekryje vše, ví své například 31letý klient Allianz pojišťovny, který loni v Rakousku vinou uvolněného vázání na snowboardu špatně doskočil a upadl. Při pádu si zlomil žebra a propíchl plíci, a tak následoval okamžitý transport do nemocnice. Nad rámec evropského průkazu mu zde vznikly dodatečné výdaje za zásah horské služby, letecký transport a repatriaci do Česka ve výši 167 tisíc korun, uvedl Václav Bálek, tiskový mluvčí Allianz pojišťovny.

Největší náklady? Srážka na sjezdovce

Nejnákladnější škody při lyžování ve většině případů představují takové situace, kdy lyžař nechtěně poškodí cizí osobu, např. při srážce na sjezdovce. Poškozený si totiž nárokuje jak léčebné výlohy, tak často i rehabilitace, ušlou mzdu i náklady právního zastoupení.  Škody tohoto typu se řeší z připojištění občanské odpovědnosti a šplhají se až do řádu milionů, řekla Blesk.cz Běla Jašková, mluvčí ERGO pojišťovny a dodala: U úrazu klienta pak bývá často nejnákladnější zásah horské služby a operace v zahraničí s následným speciálním transportem klienta do ČR, zde se bavíme řádově o stovkách tisíc Kč.

Nejčastější úrazy

Mezi nejčastější úrazy lyžařů patří zlomeniny horních i dolních končetin, úrazy kloubů a poškození vazů. Výjimkou nejsou ani zlomeniny pánve a tržné rány způsobené pádem. Mezi úrazy s nejvážnějšími následky patří poranění hlavy a páteře a komplikované úrazy, při kterých dojde k poranění orgánů a vnitřnímu krvácení. Tato zranění jsou obvykle způsobena nezvládnutím lyží nebo snowboardu ve vysoké rychlosti.

Operace hlavy za půl milionu

„Průměrně jsou náklady na hospitalizaci v zahraničí v nejoblíbenějších rakouských, francouzských a italských destinacích 34 000 korun. Ambulantní ošetření zlomeniny přijde v průměru na 28 000 korun a případný převoz do České republiky (tzv. repatriace) stojí v průměru 40 000 korun,“ uvedla Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny. Otevřená zlomenina může přijít na 400 tisíc, operace úrazu hlavy se může vyšplhat na více než půl milionu korun. 

Pojištění za lyžování, ne za skoky na lyžích

Pojištění na dovolenou na horách vás nevyjde nijak draho, ceny se pohybují okolo 19 korun na den, některé pojišťovny vám poskytnou slevu 10 % za sjednání pojištění online. Dítě můžete pojistit od 13 korun na den. Pojištění platí na lyžování a snowboarding pouze na vyznačených sjezdovkách, na úrazy, které nenastaly úmyslně nebo pod vlivem omamných látek či duševní poruchy. Ze zimních sportů nepojišťujeme skoky na lyžích, snowrafting, alpinismus a skialpinismus, upozornil mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata. Proplácíme i uklouznutí a vyvrknutí kotníku, dále časté jsou zažívací problémy, dodal.

Co dělat při nehodě na lyžích?

Každá zdravotní pojišťovna by vás měla při sjednání pojištění vybavit instrukcemi a číslem na nonstop asistenční službu, která vám okamžitě poradí a pomůže vše vyřešit. Pojišťovny mají vlastní databáze prověřených zdravotnických zařízení včetně těch, se kterými mají smlouvu o spolupráci.

Pokud se vám stane lyžařská nehoda:

  • Zkuste ji co nejlépe zdokumentovat, samozřejmě pokud vám to zdraví dovolí.
  • Následky události vyfoťte a snažte se získat kontaktní údaje na svědky.
  • Nehodu na lyžích nahlaste hned místní policii nebo horské službě a chtějte o hlášení potvrzení.
  • Kopii hlášení, včetně veškeré zdravotní dokumentace odevzdejte po příjezdu domů asistenční službě vaší pojišťovny.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi