Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pelikán chce dlužníkům odpustit pohledávky, bytová družstva zuří

Autor: val - 
7. prosince 2015
08:55

Bytová družstva zuří kvůli nápadu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Přišel s tím, že by u vícenásobných dlužníků, kterým už není co zabavit, přestala platit povinnost vrátit věřitelům během pěti let minimálně 30 procent jejich pohledávek. Družstva si stěžují, že na takové neplatiče pak doplácejí ostatní nájemníci. Uvedl to deník Právo.

„Obyvatelé bytového domu, ať už se jedná o družstvo, nebo společenství vlastníků, nejsou instituce zabývající se půjčováním peněz. Přesto se z nich nedobrovolně stávají věřitelé dluhů svých sousedů,“ citoval deník předsedu Svazu českých a moravských bytových družstev Jiří Bárta.

Podle Práva se dluhy v některých případech šplhají až do statisíců korun. Odhadem neplatiči dluží 1,5 miliardy.

Nejvíc tím přitom trpí sousedi těch, kteří neplní své povinnosti. Pokud totiž v souvislosti s užíváním bytu vzniknou dluhy a dlužník spadne do osobního bankrotu, musejí si sousedi rozdělit jeho pohledávky mezi sebe.

Nápad ministra Pelikána na zrušení třicetiprocentní hranice splácení podle Bárty „zjevnou nespravedlnost“ ještě prohloubí a přivede řadu obyvatel bytových domů do finančních problémů.

sairait ( 7. prosince 2015 16:53 )

bytové družstvo je relikt minulosti, dobré byly jedině za totáče, pro dnešního člověka představují obtížný zlodějský hmyz

hejhej ( 7. prosince 2015 10:29 )

Pan ministr by měl nejdříve přemýšlet, než něco nařídí. Ne každý má plat ministra nebo advokáta.V BD stačí 1 neplatič a jsou s tím velké problémy. Nikdo nemá právo doplácet na neplatiče, kteří se z 99% dostali do zadluženosti vlastní vinou. Noví ministři stále vymýšlejí jeden nesmysl za druhým.

Zobrazit celou diskusi