Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Atomová lady šije do ČEZ: Temelín i Dukovany musí zlepšit kontroly reaktorů

Pochybení v kontrolách v jaderných elektrárnách se týkají nejen Dukovan, ale i Temelína.
Pochybení v kontrolách v jaderných elektrárnách se týkají nejen Dukovan, ale i Temelína.  (Autor: Blesk/Profimedia)
Autor: kle - 
7. prosince 2015
08:35

Kvůli zfalšovaným kontrolám svarů na potrubích odstavil ČEZ dva ze čtyř reaktorů jaderné elektrárny v Dukovanech. Kontroly ale probíhají i v Temelíně, kde se také našlo několik neprůkazných snímků z revize svarů. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová řekla Hospodářským novinám, že je opravdu naštvaná. ČEZ v reakci tvrdí, že systém údržby elektráren nejspíš změní.

Dana Drábová se podle HN sešla v pátek s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem. Její schůzka se týkala situace v Dukovanech i v Temelíně. Kontrola zjistila v případě Dukovan nesrovnalosti v dokumentaci svarů na potrubích. Nepřesnosti se týkaly několika stovek svarů, v lepším případě byly snímky rozmazané, v horším prokazovaly, že svarům hrozí netěsnost. Přesto byly orazítkované jako bezchybné.

Po Dukovanech má problém i Temelín

„I v Temelíně se našlo několik neprůkazných snímků,“ cituje deník Drábovou. „Jsou na potrubí, které buď lze nerentgenovat bez nutnosti odstavovat, nebo nejsou tak významné, aby si odstavení vynutily, a přerentgování počká na řádnou odstávku,“ dodala s tím, že jde o přechodný stav a rozhodne výsledek kontroly.

Drábové vadí, že z principu neprovádí kontroly svarů samotná elektrárna, ale zadává je externím dodavatelům. Ti si pak zakázky dále přeprodávají. „Řetězení dodavatelů je problém. Že to takhle nejde, upozorňujeme dlouhodobě,“ řekla již v listopadu Drábová.

Kontrola v Dukovanech prokázala, že desítky svarů bude potřeba preventivně opravit. Dukovany proto odstavily dva bloky. „S paní Drábovou jsme v průběžném kontaktu,“ okomentoval schůzku s předsedkyní úřadu Daniel Beneš. Oznámil zároveň, že ČEZ pravděpodobně změní současný způsob údržby jaderných elektráren. Nadále chce více prací v jaderných elektrárnách dělat sám namísto externích dodavatelů. Kvůli zjištěným pochybením v Dukovanech již ČEZ také podal trestní oznámení.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž doplnil, že Temelín je modernější oproti Dukovanům mj. v systému revizí. Kvalitu svarů tam kontrolují nejen rentgenem, ale navíc i ultrazvukem. Především tam však revize prováděla jiná firma, než která stojí za špatnou dokumentací v Dukovanech.

Prvnímu bloku Dukovan končí licence na provoz, napjatá situace tak přichází ve chvíli, kdy ČEZ vyjednává o prodloužení licence na další roky. „Licenci dostanou. Důležité budou podmínky, které do ní napíšeme. Jedna z nich se bude týkat dodavatelského systému, ten se musí změnit,“ zakončila Drábová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi