Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Památkáři obnoví podle obrazu z Říma salon v Miloticích

Památkáři obnoví do příští sezony v zámku v Miloticích na Hodonínsku salón jeho někdejšího majitele – francouzského hraběte Choiseula d’ Aillecourta. Pomohlo jim k tomu římské muzeum umění Pass Roma. Jeho pracovníci v něm našli historický akvarel (na snímku) zachycující právě tento salón.
Památkáři obnoví do příští sezony v zámku v Miloticích na Hodonínsku salón jeho někdejšího majitele – francouzského hraběte Choiseula d’ Aillecourta. Pomohlo jim k tomu římské muzeum umění Pass Roma. Jeho pracovníci v něm našli historický akvarel (na snímku) zachycující právě tento salón.  (Autor: ČTK)
Autor: bop - 
6. prosince 2015
10:42

Památkáři obnoví do příští sezony v zámku v Miloticích na Hodonínsku salon jeho někdejšího majitele – francouzského hraběte Choiseula d'Aillecourta. Pomohlo jim k tomu římské muzeum umění Pass Roma. Jeho pracovníci v něm našli historický akvarel zachycující právě tento salon. Jeho fotografii zaslali do Milotic. Poslouží jako podklad k obnově hraběcí komnaty, řekl ČTK kastelán Evžen Boček. Jeho obnova přijde na 1,3 milionu korun.

„Díky akvarelu jsme zjistili, že pod současnou bílou omítkou v těchto prostorách se skrývá nádherná iluzivní výmalba. Tu obnovíme. Salon zařídíme přesně tak, v jakém stavu jej měl v 19. století hrabě,“ doplnil kastelán. Památkáři určili pokoj na obraze podle kachlových kamen, která jsou na něm zachycena.

Salon v prvním patře zámku byl léta uzavřen a nevyužit. Naposledy v něm byla v 60. letech minulého století restaurátorská dílna a výtvarný ateliér. Památkářům se podařilo najít také nábytek, který byl kdysi v hraběcím salonu.

Foto: 

Francouzský hrabě Choiseul d'Ailleicourt za dob Velké francouzské revoluce uprchl ze své vlasti. Útočiště našel na Moravě, kde si vzal za manželku Kristýnu Serényiovou, dceru majitele Milotic. Hrabě tak zámek i s okolím vyženil.

Barokní zámek v Miloticích navštíví ročně 30 000 lidí, zájem o něj vzrůstá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi