Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nedostatek vody ohrožuje paměť, 3 litry tekutin denně jsou ale pověra

I v zimě dodržujte pitný režim, pijte neslazené čaje.
I v zimě dodržujte pitný režim, pijte neslazené čaje.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
6. prosince 2015
15:50

Venku sice není vedro, ale i tak byste neměli zapomínat na pitný režim. V opačném případě vám hrozí dehydratace a ženám více vrásek. Poučka, že musíme vypít denně tři litry, je navíc pověra. Víte, co a jak byste měli správně pít?

Pokud trpíme nedostatkem tekutin, může nás bolet hlava a můžeme být unavení. Při dlouhodobém podceňování pitného režimu jsou ohroženy naše ledviny a mohou přijít i záněty močového ústrojí. Ztratíme-li do 2 % tekutin z tělesné hmotnosti, jde o mírnou dehydrataci, pokud je ztráta vyšší, je ohrožena paměť, zpomalují se mozkové procesy i koordinace.

Pleť, které chybí voda, navíc rychleji stárne, to by si měly uvědomit hlavně ženy. Vysychá kůže v obličeji, ale dehydratací mohou trpět i jiné části těla jako chodidla, holeně a lokty.

Co pít?

Nejvhodnější pro pitný režim je pramenitá voda, neperlivá voda – stolní a kojenecká. Občas si dejte minerálku, ale s nízkou nebo střední mineralizací. Vhodné jsou i ředěné ovocné a zeleninové šťávy a neslazené slabší čaje. Nepohrdejte kohoutkovou vodou. Vynechejte kávu, černý čaj, alkohol a sladké limonády, ty do pitného režimu rozhodně nepatří.

3 litry denně? Pověra

Doporučení, že bychom měli vypít 2 až 3 litry vody denně, je nesprávné. Potřeba tekutin je individuální a záleží na vnitřních a vnějších faktorech – na vaší tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, složení a množství stravy, tělesné aktivitě, teplotě a vlhkosti prostředí, zdravotním stavu apod. Každý by si měl tedy sám nalézt své optimální množství tekutin.

Málo tekutin?

Že máte málo tekutin poznáte podle barvy moči. Pokud je tmavá, máte nedostatek tekutin.

Jak pít?

  • Ráno nalačno si dejte velkou sklenici vody, přidejte pár kapek citronu.
  • Pijte sklenici vody jednou za hodinu.
  • Nepijte nápoje příliš studené, ani během jídla.
  • Vypít byste měli 0,5 l/15 kg hmotnosti denně.
  • Při fyzické aktivitě příjem tekutin zvyšte.
  • Před první ranní kávičkou si dopřejte 3 deci čisté vody.
  • Mějte pití v PET lahvi neustále na očích. Fakt, že o ni oči sem tam zavadí, vás přinutí po ní sáhnout a napít se.
  • Ženy mají podle průzkumů menší žízeň a také větší problémy s dodržováním pitného režimu. Trikem může být nošení petky s vodou v kabelce. Kabelku nosíte stále při sobě, voda je těžká a ulehčíte si jen častým pitím.
  • Přidejte ovoce a zeleninu, vhodné jsou rajčata, melouny, okurky.

rodrigues ( 6. prosince 2015 16:55 )

tři litry vody/den bych asi nedal, ale 6 pivek v pohodě snesu. 3 litry tekutin jsou pověra, stačí 0,5l/15kg/den. Při mojich 90 kg je to těch šest půllitrů. Dnes mám splněno...a překročeno

Zobrazit celou diskusi