Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Malý Adam zachránil spolužačku na pokraji smrti. A další příběhy dětských hrdinů

Autor: jk, sou - 
3. prosince 2015
20:35

Záchrana lidského života, pomoc zraněnému, ale i úklid u sousedky. Děti, které se nebojí pomoci druhým, měly ve čtvrtek svůj den. Za statečnost i dobré skutky je ocenil nadační fond Dětský čin roku. Jako opravdový hrdina se zachoval například třináctiletý Adam. Když viděl svoji spolužačku na zemi v křečích, okamžitě se jí snažil pomoci a i díky jeho rychlé reakci se epileptičce nic nestalo.

Adam Zezulka z Trutnova (13) a jeho kamarádky zachránili život spolužačce, která dostala ve školní šatně epileptický záchvat. Položili ji do stabilizované polohy, přivolali záchranku a doběhli pro paní učitelku.

„Byl jsem strašně vylekanej, ale utéct mi přišlo srabácký, když se kamarádka dusila v epileptickým záchvatu. Sebral jsem odvahu a bral jsem to jako povinnost,“ řekl o svém činu Adam.

Cenu za pomoc ostatním si odnesl Matyáš Kolek (12) z Ostravy. Ten je hrdý na svého bratra Filipa, který pomohl zraněnému muži, přestože zrovna závodil v cyklistice, a přišel tak o šanci na vítězství. Filip za to nedostal žádné oficiální poděkování, proto bratr jeho příběh do Dětského činu roku přihlásil.

Karolína Vosecká (13) z Kolína byla oceněna za pomoc starším lidem. Každých čtrnáct dní totiž jezdí s rodiči na chatu. Stejně pravidelně začala navštěvovat jejich starší osamocenou sousedku, kterou tak vždy rozveselí, a pomáhat jí s údržbou domácnosti. Karolína je ráda, že stačí trocha pomoci, lásky a slov a starší člověk může být hned veselejší a šťastnější.

Tomáš s kamarády potěšil důchodce

Tomáš Soldán (8) a jeho kamarádi uspořádali soutěž pro seniory na téma Moje oblíbená hračka. Z devadesáti získaných příběhů, fotografií a ilustrací vytvořili sborník, který seniorům při společném křtu předali. Zasloužil si za to cenu za kolektivní pomoc.

Ocenění za pomoc přírodě si odnesl Kryštof Kratochvíl (13) z Kolína. Rád jezdí s babičkou a dědečkem na chatu, kde je nedaleko malý potůček s rybami a žábami. Aby obyvatelé potůčku přežili suché léto, vymyslel Kryštof malé jezírko, které mu pomohl děda u chaty vybudovat.

Terezka dala hračky jiným dětem

Po velkém úklidu dětského pokojíčku zbylo Terce Grygarové (12) z Ostravy hodně hraček, knížek, pastelek a dalších věcí, které již nepotřebuje. Místo aby je vyhodila, napadlo ji věnovat věci dětem z oddělení sociálně-právní ochrany, kde Terčina maminka pracuje. Zasloužila si tak cenu za dobrý nápad.

Karolína Našinicová (12) z Českých Budějovic přemýšlela, jak pomoci lidem, kteří mají problémy. Jakožto začínající youtuberka vymyslela a natočila video o tom, jak se bránit šikaně, a motivační video Staň se nadějí, aby se lidé nebáli pomáhat druhým, které jí vyneslo cenu za pomoc na netu.

donaf ( 3. prosince 2015 21:41 )

Nechce se mi věřit, že by už i tam byly švindly, ale všechno je možné.

donaf ( 3. prosince 2015 21:24 )

Jsou to zlatíčka a přeji, ať jim to dlouho vydrží.

Zobrazit celou diskusi