Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi pustili minerálku k vodě. „Dobře dělají,“ chválí je expert

Minerální vody obsahují dostatek minerálů potřebných pro tělo. Nemělo by se to s nimi ale přehánět.
Minerální vody obsahují dostatek minerálů potřebných pro tělo. Nemělo by se to s nimi ale přehánět.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
3. prosince 2015
18:45

Za jediný rok škrtli Češi ze svého nápojového lístku čtyři litry minerálky. Český minerálkový průměr tak v roce 2014 klesl na 55 litrů na osobu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že vytrvale klesá i celková spotřeba nealkoholických nápojů. Odborník, kterého oslovil Blesk.cz, trend vítá. Minerální vody by podle něj neměly být základem pitného režimu.

Podle statistiků spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů klesla o 15 litrů a tento klesající trend pokračuje už od roku 2009. Nutriční specialisté pitné návyky Čechů vítají, i když podle nich záleží, zda se jedná o slazené, nebo neslazené minerálky. Ty první rozhodně nedoporučují.

Příliš sodíku škodí

Pokud si myslíte, že vám pití minerálky prospívá, pletete se. „Minerálky nejsou základ pitného režimu a ani by být neměly,“ řekl Blesk.cz Pavel Suchánek, nutriční specialista společnosti FitBee. „Zvýšená spotřeba sodíku může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku,“ varuje Suchánek.

Příliš mnoho minerálních látek může také přetěžovat ledviny.

Potíte se? Pijte minerálky

Podle Suchánka není prokázáno, že pití minerálek má nějaký pozitivní vliv na naše zdraví. Pokud ovšem nepracujete v zátěžovém prostředí nebo neděláte příliš náročnou fyzickou práci, při které se potíte, dodává Suchánek.

Pokud tedy sedíte přes den většinou u počítače nebo za volantem, stačí vám sklenička minerálky denně. Pokud vykonáváte fyzickou práci, při které se potíte, zbavujete se tak minerálů a tím pádem by měla být spotřeba minerálek daleko vyšší.

Sodovka versus minerálka

Češi přestávají pít i sodovky, ale podle nutričního specialisty je rozhodně sodovka lepší než minerálka, protože obsahuje oxid uhličitý, který organismus vyloučí velmi rychle. Na druhou stranu se lidé nápojů sycených oxidem uhličitým obávají.

„Říká se, že když pijete moc sodovky, budete mít celulitidu nebo budete trpět nadýmáním,“ řekl Suchánek a vzápětí tyto mýty vyvrací: „Samozřejmě to nikdo dosud neprokázal.“ Podle něj je čistá pramenitá voda to nejlepší, co můžeme tělu dopřát. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi