Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zchátralý kravín proměnili na biofarmu. Příběhy pěti nejlepších sedláků Česka

Autor: sou - 
4. prosince 2015
06:00

Tradice, splnění snu nebo rodinná soudržnost. I to jsou příběhy pěti zemědělců, kteří letos uspěli v soutěži Farma roku 2015. Kromě ekonomické samostatnosti porotci hodnotili také přístup sedláků k aktivitám na venkově. Uspěla farma s dlouhou tradicí a vodní elektrárnou, rodinný statek s minipivovarem nebo zchátralý kravín, který jeho majitelé proměnili na biofarmu.

Letošní ročník Farmy roku se nesl ve znamení tradice. Vyhrála ho rodina, která je se svou usedlostí spjatá už od druhé poloviny 18. století. Od roku 1983 mají na své farmě i malou vodní elektrárnu, která dodnes zajišťuje veškerou elektrickou energii pro spotřebu usedlosti a přebytky dodává do sítě nízkého napětí. Vítězný Kuncův mlýn je i centrem pestré škály aktivit provozovaných všemi jejími členy.

Stovka hektarů trvalých travních porostů ve zdejší marginální oblasti slouží k chovu masného skotu v režimu ekologického zemědělství s koncovkou v podobě zpracování masa přímo na farmě a jeho prodeje ze dvora.

Nechybí ani chov koní včetně provozu jízdárny, stříhání psů, pořádání letních dětských táborů či nabídka ubytování ve dvou stylových apartmánech. Na farmě se konají nejrůznější tradiční venkovské slavnosti.

Nikdy není pozdě na splnění snu

Pomyslná stříbrná medaile pak skončila v rukou farmáře, který je ukázkou toho, že na splnění snů není nikdy pozdě. Jan Váňa 15 let podnikal v pronajatých prostorách, stavbu vlastního statku mu přerušily povodně, aby ho se i se svojí rodinou nakonec úspěšně dokončil.

Na čtyřstech hektarech orné půdy se věnuje pěstování obilnin, řepky, kukuřice na zrno, máku a kmínu. Součástí rodinného statku je i První selský pivovárek provozovaný synem pana Váni, kde se ročně vyrobí tisíc hektolitrů piva.

Soudržnost je devizou bronzové farmy rodiny Děkanovských. Na provozu farmy, která se zabývá rostlinnou výrobou na téměř třísethektarové výměře a chovem masného skotu, se podílejí všichni její členové, tedy rodiče se svými dvěma syny i jejich manželky. Hlavní pěstovanou plodinu představují pro zdejší oblast typické brambory, doplňují je obilniny, řepka a mák, část výměry zaujímá množitelský porost jetele nachového.

Z chátrajícího kravína úspěšná biofarma

Bramborovou příčku získala Ekofarma Bošina. Když si čerstvý zemědělský inženýr před patnácti lety půjčil na koupi několika krav a zchátralého kravína, nikdo by na něj nevsadil. Společně s manželkou Lucií vybudoval dobře známou a navštěvovanou ekofarmu. Jejím stěžejním produktem je vyzrálé hovězí, vepřové a drůbeží masa.

Pětici oceněných farem uzavírá Dvůr Svržno. Svému hlavnímu účelu, chovu koní, sloužil jen do nástupu totality. Na zašlou slávu navázal až v roce 1993 otec dnešní majitelky Michaely Kodadové Miroslav Koza, který zde začal soukromě hospodařit.

Společnými silami, elánem, nadšením a za pomoci dalších členů rodiny přeměnili neudržovaný dvůr v agroturistický areál s téměř sedmdesátkou koní. Pod heslem „vše, co se týče koní“ tu poskytují nejen ustájení, ale i řadu volnočasových aktivit.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi