Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zátah v ráji pražských Vietnamců. Inspektoři zabavili na 200 nebezpečných hraček

Autor: sou - 
3. prosince 2015
18:30

Hračky bez informací o výrobci nebo dovozci a chybějící označení CE. Inspektoři v jedné z prodejen pražské tržnice SAPA zabavili téměř 200 kusů neoznačených hraček. Jen těžko u nich prý jde předpokládat, že budou pro děti bezpečné. Kromě létajících draků tak Česká obchodní inspekce zakázala další distribuci i u dvou autodráh a tří druhů panenek.

V rámci stálé kontrolní akce zavítala Česká obchodní inspekce do jedné z prodejen pražské tržnice SAPA. Inspektoři v ní zjistili u nabízených létajících draků, že nesplňují základní požadavky. Ani jeden ze 180 kusů neměl informaci o výrobci nebo dovozci. Navíc na nich chybělo i označení CE, kterým výrobce vyjadřuje, že výrobek je v souladu s příslušnými požadavky, stanovenými v harmonizovaných právních předpisech Evropské unie. 

„Na výrobcích chyběl údaj o věkové skupině dětí, pro které je určen, i povinné bezpečnostní informace. Vzhledem k tomu, že draci neměli označení CE, lze se domnívat, že u výrobků nebyla posouzena shoda s technickými požadavky,“ uvedl tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Další nedostatky byly zjištěny i u dvou autodráh a tří druhů panenek. Hračky opět neměly dostatečné označení. „Inspektoři vydali na hračky nesplňující podmínky pro uvedení na trh zákaz distribuce po dobu potřebnou k provedení kontroly a prodávajícímu uložili opatření k odstranění zjištěných nedostatků,“ informuje Fröhlich s tím, že po došetření případu bude rozhodnuto o případném dalším postupu a uložení opatření, která má v pravomocích ČOI.

U neoznačené hračky bezpečnost nelze předpokládat

Jednalo se o téměř dvě stě hraček pro děti v celkové hodnotě přesahující třicet tisíc. Právě před Vánoci lidé nakupují toto zboží jako dárky pro své potomky. Prodejci se jim tak snaží nabídnout co nejpestřejší sortiment. Ne vždy jsou ale právě hračky, určené nejmenším a snadno zranitelným uživatelům, řádně značeny a uvedeny na trh v souladu s právními předpisy.

„U hračky, která není řádně označena, nelze ani předpokládat, že je bezpečná. Proto je třeba stálý dozor nad trhem s hračkami a spotřebitelům doporučuji, aby nepodceňovali význam označení CE a aby nekupovali anonymní hračky,“ varuje ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Praze Jan Štěpánek. Riziko toho, že se dítěti při hře s těmito hračkami něco stane, je podle něj velice vysoké.

jarypadlo ( 4. prosince 2015 10:55 )

Pěkně se integrovali a podnikají podle zákonů,jen co je pravda.Proč jim závadné zboží okamžitě někdo neodebere a v případě prokázané závadnosti s pokutou nezlikviduje na jejich náklady?

sairait ( 4. prosince 2015 00:51 )

zasloužil bys do držky, zm.rde

tleskapoud ( 3. prosince 2015 19:03 )

Jen takový kašpárkov pro ovce, celníci jsou podplacení, stejně jako s metanolem...

donaf ( 3. prosince 2015 18:59 )

tleskapoud ( 3. prosince 2015 18:58 )

Kdejakej sajrajt nabízejí, ale pořádný rejžový koště aby u nich jeden pohledal. Patří taky vyházet zpátky do bažin...

Zobrazit celou diskusi