Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Postižené dítě kvůli chybě lékařů? Znalec v posudku tvrdí něco jiného než u soudu

Autor: ryc, haj - 
3. prosince 2015
05:01

Pro Janu Blaťákovou (39) se nejkrásnější den života proměnil v peklo na zemi. Při porodu málem zemřela a její dcera Lucinka (dnes 6) je těžce postižená. Vše pravděpodobně proto, že doktoři při porodu až příliš tlačili na Janino břicho. Znalec u soudu nepovolený manévr potvrdil, ovšem ve znaleckém posudku uvedl něco jiného. Proč náhle obrátil?

Lucinka se narodila v říjnu 2010 a vážila čtyři a půl kila. Při porodu praskla její mamince Janě děloha a málem zemřela. Stav holčičky je dodnes velmi špatný, nedokáže sama ani dýchat či polykat. Rodiče viní porodníky z toho, že použili nepovolený manévr  – tzv. Kristellerovu expresi. Lékaři se u soudu hájili tím, že rodičce na břicho netlačili.

Luciin otec Vlastimil Blaťák (39) si však narození dcery nahrával a na videu je vidět, jak se porodník předloktím opírá o břicho Jany. „Je to Kristellerova exprese, bohužel,“ uvedl u soudu znalec, profesor gynekologie a porodnictví Zdeněk Hájek z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Soud ho posléze požádal, aby vypracoval posudek. A právě v něm profesor Hájek náhle otočil. „Nelze dle videozáznamu posoudit rozdíl mezi přidržením fundu děložním a Kristellerovou expresí,“ stojí v posudku.

Zvláštním způsobem se znalec vyjádřil i k otázce, proč není tlak zaznamenán ve zdravotní dokumentaci rodičky. „Do zdravotnické dokumentace se tento manévr nezaznamenává, neboť je tlak na dělohu při porodu na hraně lege artis (podle lékařských pravidel – pozn. red.),“ píše profesor Hájek.

Soudní proces se tak nadále protahuje, protože právník rodiny si vyžádal nový znalecký posudek. „Chceme také, aby znalec vysvětlil, proč změnil názor,“ žádá Vlastimil Blaťák. Jaký je komentář profesora Zdeňka Hájka? Deníku Aha! řekl, že odeslal vysvětlení svého postoje soudu a nechce se do médií vyjadřovat.

Kristellerova exprese

Zakázaný manévr, při němž lékař nebo porodní asistentka tlačí velkou silou loktem na břicho rodící ženy. Hrozí poranění vnitřních orgánů, roztržení dělohy, zlomenina žebra i krvácení do mozku miminka. Povolený, tedy lege artis, je jemný tlak dlaněmi, kterému se říká přidržení děložního fundu.

Video Lékař rodil holčičku nepovoleným způsobem! Rodiče: Zmrzačil nám dítě! - archiv Blesku
Video se připravuje ...

 

antonuis.j ( 3. prosince 2015 09:00 )

Tlak předloktím se ale používá opravdu běžně, tak nevím, o co rodičům jde. Ale to musejí posoudit znalci. Hlavní je, že v redakci neumějí počítat ani do deseti - holčička se narodila v říjnu 2010 - tudíž jí bylo letos v říjnu 2015 kolik? Šest? Fakt?

w.mojko ( 3. prosince 2015 08:53 )

mne to pred takme 40.rokmi robili- nemohla som porodiť-hrozilo udusenie dieťaťa. Nemyslím, že sestra nebola drastická, snažila sa mi pomáhať. Bola som už so silami úplne v koncoch (po 24 hodinách) a tlak lakťom mi pomohol porodiť. Syn sa našťastie narodil zdravý,s takmer fotogenickou pamäťou. (úplne bezproblémové dieťa, na ktoré som nikdy nemusela ani hlas zvýšiť),v súčasnosti jeden z mála špičkových odborníkov v krajine. Ťažko súdiť plošne, každý prípad je iný...

rense ( 3. prosince 2015 08:45 )

 kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://dampres.blogspot.cz/

y1xcvbnm ( 3. prosince 2015 07:59 )

tohle je důkaz jak se doktoři a znalci spřáhnou a drží spolu.Možná v tom bylo i něco víc , v jiném případě by se nic nestalo a dítě se narodilo zdravé a děloha by nepraskla ale tady zasáhla i vyšší moc a takhle to dopadlo,

tajna1509 ( 3. prosince 2015 06:27 )

 me to udelali take za komousu to bylo normalni hruza .....

Zobrazit celou diskusi