Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký krajský přehled: Kde a kdy získáte tisíce korun na nový kotel?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    4. 12. 2015
    05:45

    Lidé z rodinných domů můžou už brzy zažádat o nové kotlíkové dotace na svých krajských úřadech. Možnost získat při výměně kotle až desítky tisíc korun spustí kraje nejčastěji v lednu, třeba na Olomoucku ale až na konci února. Peníze čekají jen na ty, kteří si budou měnit kotle na pevná paliva s ručním přikládáním. Podívejte se na podrobný přehled termínů, který Blesk.cz přináší po jednotlivých krajích.

  • 1.Plzeňský kraj: od 20. 1. 2016

    V Plzeňském kraji si lidé rozdělí 231 mil. Kč, vyměnit by se tu v nejbližších dvou letech mělo 1540 kotlů. Dotace se stejně jako v dalších krajích nevztahují na uhelné kotle s automatickým přikládáním, staré plynové kotle nebo na už dříve dotované.

     

    „Žádosti budeme přijímat od 20. ledna 2016 do konce března 2016,“ řekla Blesk.cz mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

    O 5 procent větší dotace dostanou lidé v tzv. prioritních oblastech, tedy v oblastech s horší kvalitou vzduchu. O 5 procent větší dotace dostanou lidé v tzv. prioritních oblastech, tedy v oblastech s horší kvalitou vzduchu. | ČTK / APA

  • 2.Pardubický kraj: od 27. 1. 2016

    „1. výzva bude vyhlášena cca v polovině prosince, kdy budou stanoveny finální podmínky a zveřejněny vzory formulářů. Vše je směřováno k datu 17. 12. 2015. Samotný příjem žádostí bude zahájen na konci ledna 2016, pravděpodobně 27. 1. 2016,“ prozradil Dominik Barták, mluvčí Pardubického kraje.

     

    Pardubickému kraji ministerstvo životního prostředí přikleplo 178 milionů korun na 1180 kotlů. I tady se budou měnit jen kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním. Dotace se v Pardubickém kraji nevztahuje ani na kotle do novostaveb, kde nejde o výměnu. I v tomto kraji lidé mohou žádat o proplacení nového kotle zpětně, pokud splní podmínky, dostanou peníze na výměny provedené po 15. červenci 2015.

    Automatický kotel na biomasu - na takové bude dotace největší. Automatický kotel na biomasu - na takové bude dotace největší. | ČTK

  • 3.Královéhradecký kraj: od 11. 1. 2016

    200 milionů korun se bude rozdělovat v Královéhradeckém kraji. Plánuje se výměna minimálně 1340 kotlů, i tady jen na uhlí bez automatického přikládání. Start příjmu žádostí bude 11. 1. 2016.


    „Možnosti úhrady jsou dvě především z důvodu, že o kotlíkovou dotaci bude možné zažádat i zpětně, pokud žadatel prokazatelně realizoval výměnu nejdřív v červenci 2015 a uhradil ji ze svého. V takovém případě se příspěvek proplatí jemu. V případě, že se výměna kotle bude teprve realizovat, musí žadatel doložit fakturu, smlouvu o dílo a mít uhrazený svůj díl (15–30 %),“ popsal způsob získání peněz pro Blesk.cz Martin Holek z kanceláře hejtmana.

     

    Maximální podporu 85 % získají lidé v obcích, které jsou v takzvaných prioritních oblastech, tedy místech s horší kvalitou vzduchu. „Do této kategorie spadají Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město, Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí na Jičínsku, Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují a Nový Bydžov,“ dodal Holek.

  • 4.Vysočina: od poloviny ledna 2016

    Žádost Vysočiny schvalovalo kvůli velkému objemu peněz i ministerstvo financí, a to až do konce listopadu. Proto ještě kraj nestanovil přesný termín, odkdy budou moci obyvatelé o peníze žádat. Předběžné datum je polovina ledna 2016. „Doporučujeme proto obyvatelům sledovat naše webové stránky,“ radí krajská mluvčí Jitka Svatošová.

     

    Podobně jako další kraje na Vysočině pořádá kraj informační semináře, které běží ještě do konce roku. „Kraj bude peníze proplácet přímo žadatelům,“ dodala Svatošová k možnostem vyplácení a doplňuje, že buď příjemce uhradí dodavateli vlastní podíl na nákladech a faktury zašle na kontrolu na krajský úřad, nebo příjemce uhradí celou částku a dotace je mu proplacena zpětně.

    Vysočina má k dispozici 238,8 mil. korun na výměnu 1600 kotlů. Vysočina má k dispozici 238,8 mil. korun na výměnu 1600 kotlů. | ČTK

  • 5.Karlovarský kraj: od ledna 2016

    Mezi posledními schválenými projekty je také Karlovarský kraj, který žádal o 67,2 milionů korun na 440 kotlů na uhlí, do kterých musí lidé ručně přikládat. Dotace se ani tady nevztahuje například na výměnu starých plynových kotlů. Lidé mohou pořídit nový uhelný kotel, plynový, kombinovaný nebo tepelné čerpadlo či kotel na biomasu.

     

    Žádat bude možné od ledna. „O konkrétní podobě čerpání kotlíkových dotací v Karlovarském kraji bude ve čtvrtek rozhodovat krajské zastupitelstvo, s vyhlášením výzvy pro obyvatele se počítá na začátku příštího roku,“ řekla k tomu mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

    Se smogem je to tradičně nejhorší v zimě. Ekologičtější kotle by měly přispět ke zlepšení. Se smogem je to tradičně nejhorší v zimě. Ekologičtější kotle by měly přispět ke zlepšení. | ČTK

  • 6.Jihočeský kraj: od poloviny ledna 2016

    Rada ještě neschválila přesný termín ani v Jihočeském kraji. I jemu dalo ministerstvo financí zelenou teprve poslední listopadový den. Zájemci mohou na úřad vyrazit v polovině ledna. „Finanční prostředky budou propláceny přímo žadateli a Jihočeský kraj bude dotaci vyplácet ex-post, tzn. zpětné proplácení dotace po doložení uhrazení příslušné částky,“ komentovala způsob, jak se dostat k evropským penězům, Kateřina Čejková z Odboru evropských záležitostí.

     

    Dotace v kraji činí 303 milionů korun na minimálně 2020 kotlů. Pozor si mají ale obyvatelé dát na podvodné e-maily, které se v kraji v souvislosti s dotacemi objevily.


    „Krajský úřad Jihočeského kraje upozorňuje na e-mail, který je bez vědomí poskytovatele kotlíkových dotací rozesílán potenciálním žadatelům s přiloženou zálohovou fakturou a varováním, že „v případě neuhrazení se žadatel vystavuje riziku zrušení registrace pro zapracování o kotlíkovou dotaci z OPŽP 2014–2020“. Upozorňujeme veřejnost, že Krajský úřad Jihočeského kraje se od takovéto aktivity důrazně distancuje,“ píše úřad na svých webových stránkách.

    Jihočeský kraj, jako většina, spustí žádosti o nové kotlíkové dotace v polovině ledna. Jihočeský kraj, jako většina, spustí žádosti o nové kotlíkové dotace v polovině ledna. | ČTK

  • 7.Olomoucký kraj: přelom února a března

    V Olomouckém kraji si budou muset lidé na podávání žádostí počkat o něco déle. Kraj plánuje jejich přijímání až od přelomu února a března 2016. Rozdělovat se bude 166,2 milionu korun, 6 milionů padne na administrativu a propagaci. Zaplatit si kotel budete muset nejdřív ze svého. „Bude to systém zpětného proplacení – tzn. žadatel bude muset zafinancovat ze svého a poté mu bude zpětně proplaceno ze strany Olomouckého kraje. Samozřejmě za splnění všech příslušných podmínek,“ popsala systém mluvčí úřadu Kamila Navrátilová.

     

    Vyměnit by se mělo minimálně 1140 kotlů a kraj neplánuje žádná omezení. Peníze ale rozdělí na dvě části, druhou výzvu chystá na podzim 2016 nebo poté, co obyvatelé vyčerpají prostředky určené pro jarní část.

    Olomoucký kraj spouští žádosti o kotlíkové dotace až na přelomu února a března. Olomoucký kraj spouští žádosti o kotlíkové dotace až na přelomu února a března. | ČTK

  • 8.Moravskoslezský kraj: 1. 2. 2016

    18. prosince se chystá Moravskoslezský kraj vyvěsit konkrétní podmínky pro obyvatele. Žádat se ale bude až od 1. února 2016. „Dotace bude poskytována po realizaci a vyúčtování zpětně (ex-post) přímo na účet žadatele,“ uvedla tisková mluvčí kraje Petra Špornová.

     

    Kraj dolů a hutí dostal druhou nejvyšší dotaci v Česku – 469,2 milionu korun na 3120 kotlů. Více peněz poputuje už jen do středních Čech. Kraj škálu nových kotlů neomezil, musí ale splnit podmínky stanovené ministerstvem.

    Ostravu často halí smog. Díky kotlíkovým dotacím by se ovzduší mělo zlepšit. Ostravu často halí smog. Díky kotlíkovým dotacím by se ovzduší mělo zlepšit. | ČTK

  • 9.Středočeský kraj: 15. 1. 2016

    517,8 milionu korun, tedy nejvíce v Česku, bude ve Středočeském kraji k mání od 15. ledna. Přes 16 milionů ale spolkne propagace a technická podpora. „Středočeský kraj zveřejní vyhlášení krajské výzvy ke kotlíkovým dotacím dne 14. 12. 2015. Příjem žádostí bude od 15. 1. 2016,“ řekla pro Blesk.cz Helena Frintová z odboru komunikace.

     

    „Dotaci je možné čerpat pouze na výměnu kotle na pevná paliva s ručním přikládáním, který nebyl pořízen v rámci dřívějších dotačních programů. Zároveň nelze podpořit výměnu krbových kamen, lokálních kamen a automatických kotlů. Dotace bude vyplácena výhradně na účet žadatele,“ dodala. Ve středních Čechách se musí vyměnit 3460 kotlů.

    Stovky lidí vyrazily před středočeský úřad čekat na dotace na kotle. Stovky lidí vyrazily před středočeský úřad čekat na dotace na kotle. | Foto Blesk - Martin Přibyl

  • 10.Praha: konec ledna 2016

    V Praze by měli lidé podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana mít možnost dostat se k eurodotacím na nové kotle od konce ledna 2016. Program se ještě dopracovává, protože Praha měla problémy s podáním vlastní žádosti na ministerstvo životního prostředí. Systém, který zajišťuje ministerstvo pro místní rozvoj, totiž nechtěl přijmout elektronický podpis primátorky Adriany Krnáčové. Proto Praha žádala o dotace mnohem později než ostatní kraje. Informace následně ještě musí schválit rada města.

     

    „Celkem máme za povinnost v této první výzvě během tří let umožnit výměnu zdroje u 160 žadatelů v hlavním městě a na tyto výměny má Praha alokováno 23,7 milionů Kč včetně nákladů na publicitu (až 1 milion) a nákladů na administraci projektu ve výši 3 % z vyplacené částky,“ řekl také Hofman.

    Za smog může přízemní ozon. Za smog může přízemní ozon. | Archiv Blesku

  • 11.Zlínský kraj: nejdříve 20. ledna 2016

    Nejdříve 20. ledna by měli mít možnost požádat o kotlíkové dotace také lidé ve Zlínském kraji. Pro Blesk.cz to řekla tamní mluvčí Renata Janečková. Kraj bude proplácet výměny i zpětně – od 15. července 2015, pokud žadatelé splnili zadaná kritéria. Nový kotel podporuje úřad bez omezení dle nastavených parametrů. I ve Zlíně musí ještě harmonogram projednat rada.

     

    Rozdělovat se bude 160,5 milionu korun na 1080 kotlů.

    Baťovo město a kraj si rozdělí 160,5 milionu korun, vyměnit by se mělo přes 1000 kotlů. Baťovo město a kraj si rozdělí 160,5 milionu korun, vyměnit by se mělo přes 1000 kotlů. | ČTK

  • 12.Ústecký kraj: konec ledna 2016

    Stejně jako v Jihočeském kraji i v Ústeckém varuje úřad před podvodnými emaily, které se v souvislosti s dotacemi objevily. Severočeský region dostal k dispozici 162 milionů a vyměnit by měl podle přání ministerstva pro životní prostředí 1080 kotlů.

     

    Kraj předpokládá, že žádat bude možné od konce ledna 2016. „Výdaje na realizaci výměny budou způsobilé již od 15. 7. 2015,“ píše úřad v informačním letáku k výměnám, možné tedy bude zažádat i zpětně. Peníze nebude možné čerpat na kamna, výměnu dříve dotovaných kotlů nebo výměnu například na rekreační chatě. Vybrat si lidé musí z předem schváleného seznamu kotlů – to je společné všem žádostem po celé republice.

    Smog často trápí i Ústecký kraj. Měnit by se tam mělo 1080 kotlů. Smog často trápí i Ústecký kraj. Měnit by se tam mělo 1080 kotlů. | ČTK

  • 13.Liberecký kraj: konec ledna 2016

    135 milionů mají k dispozici obyvatelé Libereckého kraje. O evropské miliony mohou žádat od konce ledna. Typy nových kotlů nebude kraj omezovat, musí však splňovat podmínky dané ministerstvem. Jejich seznam je zveřejněn na internetu. Část z více než 140 milionů spolkne, tak jako na jiných místech, například administrativa.

     

    940 šťastlivců dostane peníze na kotle zpětně. „Dotace bude poskytována do výše 70–85 %, dle druhu zvoleného kotle, z celkových výdajů v maximální výši 150 tisíc korun,“ řekla Blesk.cz Markéta Dědková z kanceláře hejtmana.

    Obyvatelé Libereckého kraje se starými kotli si na nové rozdělí 140,4 milionu korun, část peněz spolkne administrativa. Obyvatelé Libereckého kraje se starými kotli si na nové rozdělí 140,4 milionu korun, část peněz spolkne administrativa. | Blesk / David Malík
  • 14.Jihomoravský kraj: 2. pol. ledna 2016

    Obyvatelé Jižní Moravy se mohou na peníze těšit od druhé poloviny ledna. „Jihomoravský kraj předpokládá vyhlášení první krajské výzvy ještě do konce tohoto roku, podávání žádostí je plánováno na druhou polovinu ledna, aby měli žadatelé čas se s pravidly dostatečně seznámit,“ sdělila ke kotlíkovým dotacím mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Windová.

     

    Jižní Morava musí vyměnit 900 kotlů, má na to 135,6 milionu korun.

    Vánoční trhy v Brně Vánoční trhy v Brně | archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi