Žebříček nejlepších restaurací letos ovládl pražský Spices Restaurant and Bar
Vítězem dvacátého ročníku ankety hodnotící české restaurace Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Spices Restaurant and Bar s šéfkuchařem Jiřím Štiftem. Druhé místo získal severočeský Kristin Hrádek, který se poprvé dostal do první desítky. Třetí příčku obsadil loňský vítěz, pražská Terasa U Zlaté studně. Na slavnostním vyhlášení ankety v Míčovně Pražského hradu to v úterý sdělili organizátoři soutěže.
Letos se do první desítky nakonec probojovalo 11 restaurací, na desátém místě se stejným počtem bodů skončila brněnská Borgo Agnese a jičínská restaurace U Dělové koule 1866. Z Prahy bylo v první desítce pět restaurací. Podle organizátorů je zřejmé, že narůstá kvalita a význam mimopražských restaurací, které jsou schopné konkurovat i „michelinským“ podnikům.
Restaurace letos hodnotilo 581 dobrovolných „komisařů”, kteří tajně navštívili 838 gastronomických podniků. V nich utratili za jídlo téměř šest milionů korun. Za 20 let trvání soutěže již hodnotitelé projedli více než 110 milionů korun.
Na základě jejich chuťových zážitků vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Nyní se jmenuje Grand Restaurant. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.
Název restaurace | Město |
1. Spices Restaurant and Bar | Praha |
2. Kristin Hrádek | Děčín |
3. Terasa U Zlaté studně | Praha |
4. Radisson Blu Alcron Hotel, Alcron | Praha |
5. Chateau Mcely, Piano Nobile | Mcely |
6. V Zátiší | Praha |
7. Miura | Čeladná |
8. La Degustation Bohême Bourgeoise | Praha |
9. KOISHI fish & sushi | Brno |
10. Borgo Agnese | Brno |
10. U Dělové koule 1866 | Jičín |
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.