Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko zpřísní cizincům povinné testy. Zkuste si, jestli byste je zvládli sami

Autor: Marcel Mihalik - 
2. prosince 2015
06:20

Místo tužky propiska, kamery nad hlavami a za zády policisté a školní inspektoři. Tak se zpřísní zkouška z češtiny, jejíž úspěšné složení rozhoduje o tom, zda u nás cizinec dostane trvalý pobyt, dávky a další výhody. Cizinci totiž při ní často podvádějí a česky neumějí, například Asiaté se podle zkušeností policistů prohazují mezi sebou. Podívejte se na úlohy, které cizince čekají, a zkuste si je sami.

Přestože úroveň současných testů je velmi nízká, propadá u nich čtvrtina zájemců. Vynalézavost našich nových spoluobčanů proto pracuje na plné obrátky. „Stává se, že cizinec za sebe pošle někoho jiného, kdo lépe ovládá jazyk, a ten se pak za něho vydává,“ popsala praxi hlavně u Vietnamců mluvčí Cizinecké policie ČR Kateřina Rendlová. Někteří adepti spoléhají na to, že test vyplní tužkou a zaplacený instruktor v jazykovce odpovědi opraví, jiní pracují s taháky. Protože ale neumí česky, nepoznají, že vyplňují jiné zadání…

I z těchto důvodů chce stát obsah i podmínky „křtu jazykem“ do roku 2018 výrazně zpřísnit. Test je totiž podmínkou pro získání trvalého pobytu v ČR: s ním cizinec získá přístup ke zdravotnímu pojištění, sociálním dávkám a možnost pracovat a podnikat. A především volně cestovat po Evropě. „Doposud požadovaná úroveň znalosti češtiny je příliš nízká a nestačí pro samostatnou komunikaci cizince,“ potvrdila Blesku Hana Malá z ministerstva vnitra.

Cizinci budou muset zjistit, co se řeší „u Moravce“

Zatímco nyní se po cizinci žádá, aby zvládl pomalé odpovědi na jednoduché otázky, v nových testech bude požadována schopnost složitější komunikace v obchodě, na úřadě. Bude muset například rozpoznat téma televizní diskuse. Ministerstvo školství předpokládá, že cizinci předtím povinně absolvují 140 výukových hodin. U zkoušek má být kvůli objektivitě školní inspekce a záměně Asiatů by měla zamezit cizinecká policie.

Podívejte se, jakými testy cizinci procházejí:

Jaké zkoušky cizinec v ČR musí podstoupit?

Jsou dvě situace. Za prvé, když žádá o trvalý pobyt v ČR. Před tím však musí na území Česka strávit alespoň pět let. Tato zkouška má nyní úroveň A1 a stát ji zpřísní. Za druhé, když žádá o české občanství. Tehdy ale musí prokázat i znalost reálií a českého právního systému. Zkouška má úroveň B1 a tato úroveň zůstane zachována.

V čem bude tvrdší zkouška pro cizince žádající o trvalý pobyt v ČR?

Zvýší se úroveň z A1 na A2. Pro vydání trvalého pobytu cizinci tak stát bude vyžadovat mírnou pokročilost v češtině. To znamená, že cizinec dokáže komunikovat v obchodech a na úřadech. Zatímco u nižší, začátečnické úrovně umí reagovat pomalu a jen na jednoduché otázky.

Na koho se tato zkouška nevztahuje?

Na občany ze zemí Evropské unie, Norska, Islandu, Lichtenštejnska, Švýcarska a na jejich rodinné příslušníky.

Na koho se zkouška naopak vztahuje?

Na občany třetích zemí, například z Ukrajiny, Kazachstánu, Íránu, Iráku, Pákistánu, Kyrgyzstánu, Vietnamu, Sýrie…

Jak taková zkouška probíhá?

Má část písemnou a ústní. První obsahuje čtení s porozuměním (20 minut), poslech s porozuměním (35 minut) a psaní (15 minut). V každé části musí cizinec úspěšně absolvovat 60 procent. Ústní zkouška zabere 10 minut.

Kde je možné ji vykonat?

V každém kraji je minimálně jedna škola oprávněna provádět takovou zkoušku.

Kdo ji platí?

První pokus hradí žadateli stát. Pokud však cizinec neuspěje, musí si zaplatit 1500 Kč za každou další zkoušku sám.

Kde je možné navštěvovat kurzy češtiny a kdo to platí?

V kterékoli jazykové škole, která se řídí Metodikou přípravy ke zkoušce z českého jazyka pro žadatele o trvalý pobyt (úroveň A1). Kurz si cizinec platí ze svého.

Kdo nemusí skládat zkoušku z češtiny?

Děti do 15 let a lidé nad 60 let. Dále ten, kdo prokáže mentální nebo tělesné postižení, které má vliv na jeho schopnost komunikovat. I ten, kdo prokáže, že v průběhu 20 let předcházejících podání žádosti o povolení trvalého pobytu byl nejméně jeden školní rok nepřetržitě žákem ZŠ nebo SŠ s českým vyučovacím jazykem.

Společný evropský referenční rámec pro jazyky rozlišuje:

A1 – začátečníci, jsou schopni vyplnit základní formuláře, představit se a dorozumět se v obchodě, umí klást a zodpovědět jednoduché otázky, vyžadují však opakování a pomalejší tempo řeči

A2 – mírně pokročilí I., jsou schopni popsat každodenní život (rodinu, školu, práci, koníčky, bydliště), domluví se v obchodě, na úřadech, rozpozná téma diskuze, myšlenku v televizních zprávách

B1 – mírně pokročilí II., dovedou vyprávět příběh, popsat podrobně emoce, pocity, převypráví děj knížky či filmu, problémy nedělá dialog ani delší text, rozumí novinovým článkům

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kimbe ( 2. prosince 2015 11:34 )

 Tak v češtině bez problémů Ale kdyby tomu mělo být naopak a měla jsem test dělat např. ve vietnamštině po 140 výukových hodinách .... to bych si tak akorát mohla uvařit čaj. Vietnamský.

bibo ( 2. prosince 2015 09:08 )

a zase bude kde, brát úplatky

Zobrazit celou diskusi