Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo je tady válečný hrdina? Landa, nebo německý ovčák z Afgánistánu, kterého se armáda chtěla zbavit za pětistovku

Autor: et - 
1. prosince 2015
19:14

Daniel Landa o sobě tvrdí, že je válečný hrdina. Důkazy nejsou žádné. Skutečného hrdiny, německého ovčáka Athose vyznamenaného za službu v Afghánistánu, se armáda chtěla zbavit za 500 korun. Kdo z nich si zaslouží být opravdu opěvovaný?

Landa vydal písemné prohlášení, že před šesti lety navštívil Afghánistán jako člen aktivních záloh Armády České republiky, a tam jej oslovili bojovníci proti islamistům. Ve spolupráci s nimi prý začal pomáhat v důležitých úkolech včetně nákupu vrtulníků, záchrany novinářů, či dokonce unesených dívek, Hanči a Tonči. Po celou dobu prý doma v Česku předstíral pomatenost a tvrdil, že je Kouzelník Žito, aby tuto tajnou akci udržel pod pokličkou. Teď ale údajně zjistil, že mu jdou po krku islamisté.

Video Daniel Landa o Hanče a Tonče a své roli při vysvobození obou dívek - Blesk - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Ministerstvo obrany nad Landovou pohádkou kroutí nevěřícně hlavou. „Byl za vojáky, aby je morálně podpořil (hrál na kytaru a zpíval, pozn. red.), byl v aktivních zálohách, ale do žádných akcí 601. skupiny v Afghánistánu – z povahy toho, že není příslušníkem jednotky profesionálů – prostě zasáhnout ani nemohl,“ řekl mluvčí rezortu Jan Pejšek. 

Athos na prodej

Inzerát na odprodej psa se na stránkách české armády objevil o víkendu. Za pětistovku si mohli lidé koupit veterána Athose, který v Afghánistánu se svým psovodem Rostislavem Bartončíkem vyhledával výbušniny. V září 2012 mu ale na boudu přistály dvě rakety teroristů a pes přežil jen díky intenzivní péči veterinářů. „Zacházelo se s ním jako s raněným bojovníkem,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Anketa
Kdo je skutečný hrdina?
počet hlasujících: 1335
Anketa
Kdo je skutečný hrdina?
Athos
95 %
Landa
5 %
počet hlasujících: 1335

Nabídka k prodeji rozezlila na Facebooku mnoho lidí. A včera armáda inzerát stáhla. Náhoda? „Pejsek zůstane u Centra vojenské kynologie v Chotyni, jako tomu bylo doposud. Pan psovod bude v kontaktu se psem. Došlo k informačnímu nedorozumění,“ uvedla mluvčí Armády ČR Jolana Fedorková.

Jenže zájemci o psa mluví jinak. Volala jsem s paní, co má tady ty věci na starosti, a Athos už zájemkyni má, jen čekají na podpis kupní smlouvy,“ napsala na Facebook Marie Nováková. „Ptala jsem se, proč si pan Bartončík Athose nevezme, tak je to kvůli časovým důvodům – nemohl by mu poskytovat potřebnou zdravotní péči,“ doplnila ji Nikolka Hovorková. Co tedy podle armády znamená informační nedorozumění? To vám víc už nevysvětlím,“ dodala Fedorková.

308win ( 2. prosince 2015 17:14 )

Každý válečný veterán má vystaven dokument potvrzující že je Var.vet. i ti novodobý tak ať se vytasí oves nebo žito či jak si říkal ten pomatenec.

gabreta ( 2. prosince 2015 13:57 )

Je to docela urážka toho psího hrdiny, když ho srovnáváte s blbem Landova formátu!!

donaf ( 2. prosince 2015 09:47 )

Landa má lidský mozek (doufám) a tudíž měl na výběr, na rozdíl od Athose.

Uživatel_1339522 ( 2. prosince 2015 09:06 )

Se divím, že si toho psa nekoupil Landa. Asi by mu ho v Bohnicích nedovolili.

topl ( 2. prosince 2015 08:32 )

Je to prasárna jakým způsobem se armáda zbavuje služebních psů . Pes , který prošel tvrdým výcvikem už od štěněte ,pes který zachranˇoval lidské životy má cenu 500 korun ? Armádo stydˇse !

Zobrazit celou diskusi