Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéf antimonopolního úřadu volá o pomoc. Aktivisté mu dali práci na celé roky

Občanské sdružení zahltilo antimonopolní úřad, aby poukázalo na systémové selhání. Předseda ÚOHS varuje před zahlcením úřadu a volá na pomoc vládu.
Občanské sdružení zahltilo antimonopolní úřad, aby poukázalo na systémové selhání. Předseda ÚOHS varuje před zahlcením úřadu a volá na pomoc vládu.  (Autor: Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
1. prosince 2015
21:10

Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dorazilo 20 490 podnětů, které upozorňují na mnohdy banální chyby u více než 4000 zadavatelů veřejných zakázek. Předseda ÚOHS Petr Rafaj varuje před zahlcením kontrolorů a žádá o pomoc vládu. Podněty podalo občanské sdružení Oživení, aby upozornilo na problém nefunkčních kontrol systému.

Občanské sdružení poukázalo na 20 490 chyb u více než 4000 zadavatelů veřejných zakázek. „Každé pochybení musíme samostatně prověřit a posoudit, a v případě zjištění pochybení o každém z nich samostatným výrokem rozhodnout. Úřad již začal tvrzená pochybení prověřovat,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

„Jedná se pro nás o obrovský problém, protože k nám přichází téměř 21 000 podnětů, což je v současné době několikaletá práce. Navíc tyto podněty v mnoha případech nebudou relevantní,“ dodal Petr Rafaj s tím, že bude požadovat pomoc na nejvyšších místech. „Budeme žádat vládu v této krizové situaci o mimořádná opatření, aby nedošlo k narušení kontroly veřejných zakázek,“ prohlásil.

Podle předsedy ÚOHS se zadavatel v mnoha případech žádného pochybení nedopustil. „Zveřejnil to přesně tak, jak to měl. Jen někde neudělal mezeru nebo udělal o jednu mezeru víc, popřípadě uvedl v názvu slova zkratku a už je to podle tohoto systému špatně. V některých případech jsme žádnou chybu ani nenašli. Z mého pohledu někdo vytvořil skupinu dat a vůbec si to neprověřil,“ zlobí se na občanské sdružení, které podněty zadalo.

Potěšili jsme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým podáním? Či jsme ho naopak zahltili a znefunkčnili? Odpověď...

Posted by Oživení, o. s. on 30. listopad 2015

ÚOHS ročně prošetřuje stovky, maximálně jednotky tisíc chyb ve veřejných zakázkách. Podle Rataje bude muset úřad vyčlenit na prověření tisíců podnětů třetinu lidí, kteří se jinak věnují veřejným zakázkám.

„Vzhledem k množství vyčleněných zdrojů je možné, že úřadu budou chybět lidé při prověřování ekonomicky řádově významnějších deliktů v probíhajících zadávacích řízeních a nebude tak schopen efektivně zabraňovat mnohem závažnějším pochybením zadavatelů,“ upozornil předseda ÚOHS.

Občanské sdružení Oživení upozorňuje na chyby v takzvaných profilech zadavatele. Chybí v nich ceny a dodavatelé nebo jsou špatně uvedená evidenční čísla zakázek.

„Drtivá většina zjištěných chyb je přímým porušením vyhlášky. Proto jsme se rozhodli podat hromadný podnět na ÚOHS a vyzvat k řešení problému i ministryni (pro místní rozvoj) Šlechtovou. Nečekáme revoluci, ale rádi bychom na rozsáhlý problém upozornili,“ uvedl již dříve Martin Kameník ze sdružení Oživení.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) již vzkázalo, že problém se ho netýká a je zcela na ÚOHS, jak se s ním poradí.

„MMR nemá kompetenci ani oprávnění k přezkoumávání postupů zadavatele, nemůže tedy ani kontrolovat profily zadavatele. Přezkumem veřejných zakázek je pověřen Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který může zahájit řízení na návrh stěžovatele nebo může reagovat na podnět, který může podat kdokoli. V tomto konkrétním případě podalo podnět občanské sdružení a je zcela v pravomoci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jakým způsobem se s podněty vypořádá,“ řekla mluvčí MMR Veronika Vároši.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi