Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka si vzal stranou norskou premiérku. Řešili odebrané syny Michalákové

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2015
18:05

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí v Paříži setkal s předsedkyní norské vlády Ernou Solbergovou a požádal ji, aby v kauze dětí Michalákových Norsko respektovalo mezinárodní závazky týkající se práv dítěte. Oba politici se potkali na okraj konference OSN o klimatických změnách.

„Norskou premiérku jsem v Paříži požádal o bilaterální jednání, měli jsme možnost projednat nejen dosavadní rozvoj spolupráce obou zemí, ale rovněž komplikovaný případ bratrů Michalákových, který v poslední době česko-norské vztahy významným způsobem zatěžuje,“ citoval Sobotku ve svém prohlášení Úřad vlády.

„Premiérku Solbergovou jsem proto požádal, aby tomuto případu věnovala pozornost a aby se osobně zasadila o dodržování mezinárodních závazků norskými orgány. Považuji za mimořádně důležité, aby zodpovědné norské úřady skutečně zvážily všechny možnosti řešení situace, včetně návratu chlapců k jejich biologické rodině,“ dodal Sobotka.

Zbavena rodičovských práv

Diplomacie skandinávského státu už dříve českou stranu mimo jiné upozornila, že norská legislativa neumožňuje politické zasahování do případů péče o děti.

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny – dnes desetiletého Denise a sedmiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Eva Michaláková loni v prosinci požádala o přezkoumání své kauzy, rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna padlo letos v září. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Jak nyní Sobotkův úřad v tiskové zprávě uvedl, „řada indicií a informací z dosavadního řízení podle názoru české strany ukazuje, že norské orgány nebyly vstřícné k legitimnímu požadavku matky na pravidelný styk s jejími vlastními dětmi a že v pěstounských rodinách chlapců není zajištěna kontinuita kulturního a jazykového původu dětí“.

Rovněž adopce, s níž krajská komise v září vyslovila souhlas, by podle Úřadu vlády byla v rozporu s právem dítěte na zachování jeho totožnosti, včetně státní příslušnosti, které garantuje Úmluva o právech dítěte.

Úřad zdůraznil, že se Sobotkova vláda snaží v případu bratrů Michalákových aktivně jednat. Prostřednictvím ministerstva zahraničí odeslala Norsku již tři diplomatické nóty. Předseda vlády Sobotka se pak letos v lednu obrátil na norskou premiérku dopisem s žádostí o vysvětlení postupu norských úřadů v případu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

severnik ( 30. listopadu 2015 21:46 )

Eva Eva Eva Eva Velky psychopat!!!!!

majojo ( 30. listopadu 2015 20:35 )

Opravdu jsou pro nás diplomatické styky s Norským královstvím tak důležité? Asi stejně jako ztráta domova a identity pro dva malé kluky, že?

majojo ( 30. listopadu 2015 20:32 )

To je mi šumák, mně zajímá, kde na to vezmeme.

majojo ( 30. listopadu 2015 20:30 )

Ten to tý krávě norský nandal! Pan Sobotka je Norům u zadele a z Mchalákovejch vychová Nory ať se to naše vajíčko třeba na hlavu postaví.

1pravda1 ( 30. listopadu 2015 19:36 )

My píšeme a vyjednáváme a oni na to se-rou a smějou se. Čas hraje pro ně. Jako s uprchlíky, my budeme ustupovat a chápat a oni budou tvrdí a nekompromisní, naše změkčilost hraje pro ně.

Zobrazit celou diskusi