Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Expres Dukla“ zpátky na kolejích. Trasu Praha-Kyjev zdolá za 33 hodin

Prahu a Kyjev přiblíží po čtyřech letech přímé vlakové spojení. (Ilustrační foto)
Prahu a Kyjev přiblíží po čtyřech letech přímé vlakové spojení. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia/Reuters - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
30. listopadu 2015
21:25

Každý den hodinu před půlnocí bude z hlavního nádraží v Praze vyjíždět přímý vlak do ukrajinského Kyjeva. Nový spoj bude mít ukrajinský lůžkový vůz, lístek v třílůžkovém oddíle vyjde na 97 euro, tedy přibližně 2700 korun. Cesta potrvá více než 33 hodin a vlak začne jezdit od prosincové změny jízdního řádu, informovaly v pondělí České dráhy.

Přímé vlakové spojení bylo naposledy zajištěno v roce 2011 přes Polsko po trase Praha – Krakov – Kyjev. Po současné obnovené trase jezdil do začátku 90. let známý expres Dukla, který zajišťoval dopravu mezi Prahou, Košicemi, Kyjevem a pokračoval dále do Moskvy. K současnému přímému vlakovému spojení vyzvali Čechy a Slováky ukrajinští železničáři.

Vlak bude vyjíždět z Prahy každý den ve 23:09 hodin. Do soupravy EuroNight Bohemia Praha – Humenné bude připojen lůžkový vůz ukrajinských železnic se speciálním vybavením pro změnu podvozků v pohraniční stanici Čop. Ukrajina má širší rozchod kolejí než Česko či Slovensko.

Do hraničního Čopu přijede vlak následující den ve 13:31 hodin východoevropského času a bude pokračovat do Lvova a Kyjeva, kam přijede následující den ráno v 7:43 hodin.

Zpět z Kyjeva bude odjíždět přímý lůžkový vůz ve 21:11 hodin východoevropského času. Ze Lvova pokračuje v 8:40 hodin a z pohraničního Čopu v 16:20. Do Prahy přijede vůz opět na spoji EuroNight Bohemia ráno v 7:39 hodin.    

Klimatizovaný lůžkový vůz nabídne jedno, dvou nebo třílůžkové oddíly se sklopným stolkem a umyvadlem. Cena za přepravu a veškerý servis v lůžkovém voze začíná na 97 eurech, tedy asi 2 677 korunách za místo v třílůžkovém oddíle. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi