Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezident s prasečími oušky, Babiš strašákem: 17. 11. musely karikatury ze zdi

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. listopadu 2015
05:28

Až do 30. listopadu měly v Týnské literární kavárně viset na zdech obrazy parodující exprezidenta Václava Klause, jeho nástupce Miloše Zemana nebo druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše. Hledali byste je ale marně. Nejspíš s nechtěnou symbolikou je sundali právě 17. listopadu, výstava prý neměla hlavu ani patu. Autor karikatur Petr Jedlička nechápe, manažer kavárny, která funguje pod Galerií hlavního města Prahy, Zdeněk Cibulka si za svým rozhodnutím ale stojí.

Sametový úklid. Tak by se s trochou nadsázky dalo označit vyčištění pražské Týnské literární kavárny od nepohodlných politických karikatur. Na výročí sametové revoluce, symbolu boje proti komunistickému útlaku, se v Týnské literární kavárně rozhodli pětici satirických obrazů Petra Jedličky ze zdí sundat. Proč? Prý chyběly další materiály.

Výstava tu byla jen asi týden od vernisáže,“ přiznává manažer prostor Zdeněk Cibulka. „Autor k tomu měl dodat ještě nějaké materiály, básničky a tak. Vysvětloval jsem mu, že jsem v objektu galerie, takže nemůžu vystavovat umění svéhlavě,“ vysvětluje, proč obrazy na zdech vydržely jen zhruba sedm dní.

Podle Petra Jedličky, autora obrazů, ale manažer v jejich soukromé komunikaci přiznal, že jde o státní prostory, proto v kavárně nemůže vystavovat „protistátní“ obrazy.

„To mi zas tak nevadilo, ale chyběl tomu nějaký další kontext,“ brání se Cibulka s tím, že Galerie hlavního města Prahy za tímto rozhodnutím ale nestojí. „Rozhodnutí bylo na mně,“ tvrdil. O pár minut později – ve stejném rozhovoru – už si ale nebyl tak jistý. „Není to jen moje rozhodnutí, že jsem sem vrátil ty fotky,“ řekl.

Cenzura 26 let po revoluci?

„Byli se tam podívat známí a zjistili, že tam obrazy nejsou,“ popisuje autor karikatur Petr Jedlička, jak se o rozhodnutí dozvěděl. „Manažer kavárny to nejdřív zamlouval, ale pak z něj vylezlo, že mu to přijde protistátní,“ pokračuje. „Podle mě se to týká hlavně tří z těch pěti obrazů – Klause, Zemana a Babiše. Hlavně si myslím, že toho Zemana,“ spekuluje autor obrazů, které mají být komentářem k situaci v Česku.

Jedlička už se obrátil i na vedení galerie, aby zrušení výstavy vysvětlilo. Provozovatel kavárny prý viděl obrazy, které vznikaly v průběhu posledních 4 let, předem a schválil je. „V dnešní době, 26 let od revoluce, že mi někdo řekne, že obrazy jsou protistátní, to mi přijde neuvěřitelný,“ posteskl si Jedlička. „Tohle přeci patří ke svobodě projevu a jsou to veřejné osoby,“ dodal.

salto ( 30. listopadu 2015 08:47 )

Správně, do prezidenta si může každý kopnout, ale migranti ... potichu, potichu....

pupidupio ( 28. listopadu 2015 19:52 )

zkažená Bohdalka

borka30 ( 28. listopadu 2015 16:49 )

Paní redaktorko, asi vám to dělá dobře. Pro mne jste ubohá a trapná, že tady dáváte takovéto články. Ten karikaturista je další trapný ubožák.

Lan2211 ( 28. listopadu 2015 13:40 )

to je fakt, ty ses toho debila z blazince jasnej priklad

stanislavhahn ( 28. listopadu 2015 11:23 )

Klaus nerozpustil jen kriminalníky ale i debily z blazinců.....

Zobrazit celou diskusi