Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lyžaři už sjíždějí svahy v Krkonoších. Na Černé hoře začala zimní sezona

Autor: ČTK, kle - 
27. listopadu 2015
10:50

Na Černé hoře v Krkonoších začala v pátek ráno jako na prvním místě v Česku letošní lyžařská sezona. Milovníkům lyžováním se otevřela 1,4 kilometru dlouhá sjezdovka podél vleku Anděl na vrcholu hory. Leží na ní 20 až 30 centimetrů umělého sněhu, řekl ředitel SkiResortu Černá hora – Pec pod Sněžkou Petr Hynek. Další lyžařské areály se na návštěvníky chystají v následujících dnech.

Černá hora obvykle zahajuje lyžování mezi prvními v zemi, loni tam sezona začala 30. listopadu, předloni 29. listopadu. Ke sjezdovce Anděl se lyžaři dostanou kabinovou lanovkou z Janských Lázní. Jako první se na sjezdovku spustila skupina asi 50 lyžařů. Sjezdovky na Černé hoře vlekaři díky ochlazení zasněžovali od soboty. Otevírání dalších tratí bude podle Hynka záležet na počasí.

Denní cena jízdného je pro dospělé 350 korun, pro juniory a seniory 250 korun a pro děti 150 korun, provoz je od 08:30 do 16 hodin. V ceně skipasů je zahrnut výjezd a sjezd kabinkovou lanovkou. Ceny budou v platnosti i v dalších dnech, dokud se počet sjezdovek nerozšíří. Pro vedlejší sezonu do 11. prosince má Černá hora v ceníku stanovenu běžnou cenu 590 korun pro dospělého.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba deset centimetrů sněhu a teplota se v pátek ráno na Luční boudě pohybovala kolem minus šesti stupňů Celsia. Podle meteorologů by v horských oblastech v Královéhradeckém kraji mohlo začít znovu sněžit v sobotu.

Od soboty i Mladé Buky 

V sobotu plánují zahájení lyžařské sezony také v areálu Mladé Buky na Trutnovsku, kde má být v provozu lyžařský vlek Buky I. Dospělý za celodenní lyžování zaplatí 270 korun, o víkendu bude připraveno také večerní lyžování, dospělé bude stát 200 korun.

V Malé Úpě by v případě příznivého počasí chtěli sezonu zahájit 5. prosince. Špindlerův Mlýn oznámil oficiální zahájení zimní sezony na sobotu 12. prosince.

Sněhová děla byla v minulých dnech v provozu například i v Deštném v Orlických horách. „První zasněžování je za námi a Turistické sjezdovce už moc nechybí. Čekáme na další ochlazení. Dle aktuální předpovědi počasí nepředpokládáme spuštění areálu dříve jak 11. prosince,“ uvedli vlekaři na svém webu.

Technický sníh vyráběli vlekaři rovněž v Říčkách v Orlických horách. „Máme z velké části nastříkanou červenou sjezdovku, ale do provozu tento víkend nejdeme. Chceme využít mrazivých dní k výrobě technického sněhu, protože na příští týden jsou hlášená velká tepla. Zahájení sezony neumím odhadnout, bude záležet na počasí,“ řekl vedoucí střediska Petr Kánský.

První den letošní sezony:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi