Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie „pročesává“ hospody i obchody na Kladensku. Hledá smrtící metanol

Policisté pokračují v kontrolách hospod a obchodů na Kladensku. Pátrají po nebezpečném alkoholu, kterým se otrávil šestašedesátiletý muž.
Policisté pokračují v kontrolách hospod a obchodů na Kladensku. Pátrají po nebezpečném alkoholu, kterým se otrávil šestašedesátiletý muž.  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
26. listopadu 2015
09:57

Policie stále hledá zdroj toxického metanolu, kterým se o víkendu otrávil muž z Velké Dobré. Ve čtvrtek proto pokračují kontroly alkoholu v restauracích a obchodech na Kladensku. Muž se neotrávil z alkoholu, který měl doma, potvrdila kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Expertizy v lahvích a tekutinách zajištěných při domovní prohlídce podle mluvčí metanol nezjistily.

První kontroly v terénu provedli policisté ve středu. „Vše bylo v pořádku,“ uvedla Nováková. Kontroly pokračují namátkově nejen v okolí mužova bydliště, ale v celém regionu.

Policisté se snaží zjistit, kde se muž během víkendu, kdy se zřejmě k závadnému alkoholu dostal, pohyboval. Šestašedesátiletý muž leží od neděle v kladenské nemocnici ve velmi vážném stavu. Jeho výslech zatím není možný.

Policisté nadále upozorňují lidi, aby nepili alkohol neznámého a neprověřeného původu.

Metanolová kauza: 48 mrtvých, dva doživotní tresty

Metanolová kauza si od září 2012 do února 2014 vyžádala 48 životů. Loni 21. května vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt v jedné z větví této kauzy. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí. Hlavní distributor, Jiří Vacula, má být ve vězení 15 let.

Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a Tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR a 20. září ministr zdravotnictví dočasně zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR.

Vlastní opatření dočasně zavedly také Slovensko, Polsko nebo Rusko. Prohibice byla v ČR zmírněna koncem září 2012. Poslední omezení odvolalo ministerstvo zdravotnictví v říjnu 2013.

Podle zpráv z předloňského podzimu se nepodařilo najít asi 2000 litrů zřejmě z 15 tisíc litrů nebezpečného alkoholu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi