Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budou Karlovy Vary rusko-čínské? Číňané chtějí koupit Grandhotel Pupp

Čínští investoři údajně krouží kolem symbolu Karlových Varů; Grandhotelu Pupp.
Čínští investoři údajně krouží kolem symbolu Karlových Varů; Grandhotelu Pupp.  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
26. listopadu 2015
09:30

Čínští investoři mají zájem o ikonu Karlových Varů, slavný Grandhotel Pupp. Konkrétně  po něm „pase“ investiční společnost CEFC, která si už v Česku koupila například fotbalovou Slavii nebo podíl v aerolince Travel Service. A kterou zastupuje hlavní spojka Číňanů v Česku a někdejší prominent ČSSD Jaroslav Tvrdík. Hlavní akcionář chce hotel naopak prodat a je mu jedno komu, píší ve čtvrtek Lidové noviny (LN).

Čínští investoři z finanční skupiny CEFC v Česku nakoupili již aerolinky, pivovary, ale rovněž lukrativní nemovitosti; památkově chráněné paláce za několik miliard korun a několik luxusních vil za stovky milionů korun. Nyní se podle LN jejich zájem obrátil k lázeňskému městu.

„CEFC má určitě o Pupp zájem, ale v tomto případě je vyjednávání velmi komplikované,“ uvedl pro deník zdroj z blízkosti Jaroslava Tvrdíka, jenž u nás čínské investory zastupuje.

„My jsme přesvědčení, že to hlavní akcionář chce prodat a už příliš nezáleží na tom komu. Pan Tvrdík byl osobně i s tím ‚hlavním Číňanem‘ z CEFC dva dny v Karlových Varech, jednu noc strávili v Puppu, to jsme si ověřovali. Součástí toho měla být i prohlídka hotelu, takže opravdu k něčemu došlo,“ potvrdil pro LN jeden z menších akcionářů hotelu.

Podle mediálního zástupce hotelu Marka Pražáka sice Číňané v hotelu byli, ale šlo o zasedání smíšené Česko-čínské obchodní komory. „Nebyla to prohlídka hotelu,“ řekl.

Grandhotel Pupp letos podle zjištění LN změnil hlavního akcionáře. Tím byla podle poslední výroční zprávy za rok 2015 švýcarská banka M. M. Warburg Bank Schweiz. Vlastnila více než 67 procent akcií. „Banka již akciový podíl nedrží,“ potvrdil však pro deník mluvčí skupiny M. M. Warburg Martin Wehrle. Nový hlavní akcionář na letošní valné hromadě nebyl.

„Víme, že současný hlavní akcionář dělá všechno pro to, aby se dostal k 90 procentům akcií základního kapitálu, pravděpodobně z toho důvodu, aby minoritní akcionáře vytěsnili. Chybí jim ale zhruba 15 procent akcií. Těch minoritářů jsou přitom stovky, každý má jeden nebo dva kusy akcií a oni nejsou schopni se k tomu dostat. Nechce se jim přitom dělat dražbu akcií, protože by někdo mohl cenu vyšroubovat výš,“ dodal k současné situaci již výše zmiňovaný minoritní akcionář.

Číňané jsou s Karlovými Vary nepřímo propojeni již nyní. Vlastní totiž Pivovary Lobkowicz. Ty jsou jedním z hlavních partnerů mezinárodního filmového festivalu, jehož slavnostní zahájení probíhá právě v Puppu.

Čínská klientela by mohla v Karlových Varech nahradit slábnoucí zájem dosud převažujících Rusů. „Teď se rýsuje šance získat hosty z jiných zemí a docílit mnohem pestřejšího portfolia klientely. A v Číně roste astronomickou řadou počet vydávaných víz,“ prohlásil nedávno karlovarský primátor Petr Kulhánek. Do lázeňského města přijelo v druhém čtvrtletí meziročně o 24 procent Číňanů více.

Čínští investoři se „rozšoupli“

Čínská CEFC letos převzala většinu v Pivovarech Lobkowicz. Kromě toho drží podíl ve fotbalové Slavii či v letecké společnosti Travel Service. Na trhu s nemovitostmi o sobě dali čínští investoři vědět nákupem budovy bývalé Živnobanky v Praze Na Příkopě, Martinického paláce na Hradčanech a několika vil v Praze.

„CEFC není vrcholem čínských investic, ale začátkem snahy vybudovat z Prahy finanční a technologické centrum Číny pro střední a východní Evropu, tak jako Londýn chce být světovým finančním centrem pro Čínu a Berlín vstupní branou Číny do Evropské unie,“ prohlásil před časem Jaroslav Tvrdík.

akko ( 26. listopadu 2015 16:27 )

Prodejte celou CR...Byl jsem v Karlovych Varech 4 dny a uplne mi to stacilo...Vsude jen Ivani a ruske napisy...Odpor hnus a smrad z vonavek tech serjozu...Do KV uz nepojedu...Kdo tohle pripustil je magor...

kvarteto ( 26. listopadu 2015 15:19 )

Jo, vymetou si černý a rozplácnou se do celého Česka.

dzery ( 26. listopadu 2015 13:49 )

Abychom nesplakali nad výdělkem ještě sem tahat číňany.

kkkastr ( 26. listopadu 2015 11:33 )

No holt je vidět kdo má peníze, věčně zadlužené USA a EU to není

sores ( 26. listopadu 2015 11:25 )

 Český rádoby kapitalismus od samého počátku co vznikl rozprodává celé Česko!Nakonec proč ne,že. Češi ať se děje co se děje drží hubu a krok. Nevyrazí do ulic jako bojovný jižní národy co si nenechají nic líbit.Že v Belgii vyrazili tisíce občanů do ulic ohledně vyšších platů a důchodů, to česká televize nezveřejnila.Tají se to. To se čech musí dozvědět z jiného zdroje. To čeští politici přeci nepotřebují aby češi také stávkovali kort když jde o peníze. Tak je na takové zprávy přísná cenzura.Prostě český bílý cikánov, hlavně bojácný a s tím český politici právě počítají.

Zobrazit celou diskusi