Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na podnikatele z Brna si došlápla GIBS. Údaji od policie prý vydíral i politiky

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), tedy „policie na policii“ obvinila brněnského podnikatele z vydírání. Používal k tomu policejní údaje a stopy vedou k Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), tedy „policie na policii“ obvinila brněnského podnikatele z vydírání. Používal k tomu policejní údaje a stopy vedou k Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
26. listopadu 2015
08:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila brněnského podnikatele Albina Arifoviče z uplácení detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podnikatel zároveň čelí podezření z vydírání podnikatelů. Měl i citlivé údaje na politiky. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta se od známostí s Arifovičem distancuje, informoval ve čtvrtek Radiožurnál.

GIBS prověřuje, jak se k podnikateli dostala citlivá osobní data z policejního informačního systému, takzvané Bedrunky. S touto databází mohou pracovat pouze policisté. GIBS ovšem našla při domovní prohlídce u podnikatele obrovské množství materiálů z této databáze. Na politiky, podnikatele a další významné osoby.

Podnikatel Arifovič je obviněn z uplácení detektiva ÚOOZ Luďka V. Podle Radiožurnálu mu podnikatel měl dát mimo jiné automobil a luxusní tašku. Detektiv je kvůli tomu stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatků.

Vydíral podnikatele i politiky?

Materiály nalezené u Arifoviče se ve většině případů týkaly kauz, které se detektivové ÚOOZ věnovali či věnují i v současnosti. Konkrétně šlo například o dokumenty o významném právníkovi z Prahy, jehož jméno je spojováno s kauzou dopravního podniku. Podle informací Radiožurnálu měl Arifovič právníka vydírat tím, že mu za milion korun „pomůže“, protože na něj policie vede spis.

Arifovič měl prý v hledáčku nejen podnikatele, ale rovněž politiky. Našly se u něj například výsledky domovní prohlídky bývalého starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského. Toho před dvěma lety policisté z ÚOOZ obvinili z nevýhodného prodeje obecního majetku. „Nechci se vůbec k ničemu vyjadřovat, nic neznám, nic nevím,“ řekl Mlejnský Radiožurnálu.

Kromě exstarosty měl u sebe Arifovič složky i na několik pražských radních, o které se protimafiánský útvar v minulosti zajímal.

Šéf ÚOOZ Arifoviče zná, ale cokoliv odmítá

Robert Šlachta, šéf ÚOOZ, odmítl jakékoliv porušení zákona. „Nepopírám, že pana Arifoviče znám. Naše kontakty byly čistě pracovní a osobně jsme se neviděli a nejsme v žádném kontaktu již několik let,“ přiznal pro rozhlas Šlachta.

„Nemám zdání, zda a případně jaké záznamy pan Arifovič má a odkud je případně získal. Pokud by to, na co se ptáte, byla skutečně pravda, pak by se věcí měla zabývat GIBS. Já takové informace nemám a nevím ani o žádném případu úniku informací z našeho útvaru,“ dodal.

Šlachta striktně odmítá, že měl podle několika svědectví před lety zjišťovat informace z tehdy aktuálního spisu, který na Arifoviče vedla brněnská policie.

Důvodem měl být incident, při kterém Arifovič vytáhl pistoli na svého věřitele Jiřího Schöna. „Nikdy jsem žádné informace z trestního řízení nezjišťoval a žádné trestní řízení se nesnažil ovlivňovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o naprostou lež, a pokud skutečně někdo něco takového tvrdí, tak o vědomou lež, budu v takovém případě oslovovat svého právního zástupce a věc řešit soudní cestou,“ zakončil Šlachta.

Obviněný Albin Arifovič je na svobodě.

stanislavhahn ( 26. listopadu 2015 11:40 )

stanislavhahn ( 26. listopadu 2015 11:40 )

moiaza ( 26. listopadu 2015 10:27 )

 Tomu říkám demokracie a svoboda. Ke každému článku, kde je jedno slovo "emigrant" je zrušená diskuze. Ke korupčníkům však nikoliv. Cenzůra jak řemen. Šlechta nechce slyšet jiný názor, než ten svůj. Jen o volbách je občan zajímá. Pak už ne! Vrátím jim to o volbách. Vůbec mě nebudou zajímat.

ivoadler ( 26. listopadu 2015 10:21 )

Náš právní řád bude účinný tehdy, až "Íčko" Langer, Rittig a další půjdou za mříže. A samozřejmě propadnutí majetku. Konkurzní mafián Berka už byl odsouzen v první instanci. Jde to, ale dře to.

Zobrazit celou diskusi