Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hřešíte rádi pokuřováním a popíjením? Koledujete si o rakovinu hrtanu

Nejvíce jsou rakovinou hrtanu ohroženi kuřáci.
Nejvíce jsou rakovinou hrtanu ohroženi kuřáci.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
25. listopadu 2015
06:15

Až 90 % pacientů, kteří trpí nádorem hrtanu, jsou silní kuřáci a dvě třetiny z nich navíc často pijí alkohol. I když se toto onemocnění dá léčit, v případě komplikací můžete přijít o hlas. Uvedl to v rozhovoru pro Blesk.cz primář radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce Miloslav Pála.

„Nejvíce jsou ohroženi pacienti nad 60 let, ale to neznamená, že nádor hrtanu nehrozí i mladším lidem,“ řekl ve studiu Blesk primář radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce Miloslav Pála. „Více jsou ohroženi muži,“ dodal.

Mezi první příznaky patří chrapot, v pokročilejším stádiu může mít pacient problémy s polykáním. I když se rakovina hrtanu dá léčit ozařováním, při komplikacích mohou být zasaženy hlasivky a pacient může přijít o hlas.

Dá se rakovině hrtanu předejít? A jaké jsou nejmodernější možnosti léčby nádorů? To zjistíte v rozhovoru:

Video Příliš alkoholu a kouření vede k rakovině hrtanu. - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

maryfox ( 25. listopadu 2015 07:58 )

 Kdo pije od mládí a kouří od 27let je imunní.Tomu prostě věřit musíme.Jenom na stáří vypadá otřesně,musejí ho posunovat a mele stále dokola pitomosti.No nekupte to.

tgbg ( 25. listopadu 2015 07:43 )

Kouření je svinstvo. Chlast o trochu menší.Dnes jsou potraviny naštěstí kvalitní a přísně kontrolované. ne jako za vlády komunistických lumpů.

Zobrazit celou diskusi