Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otrava oživila černé vzpomínky. Metanol zabil v Česku 48 lidí, další oslepil

  • Autor: red - 
    24. 11. 2015
    12:40

    Kolem případu 66letého muže, který po otravě metanolem skončil v kritickém stavu v kladenské nemocnici, je řada nejasností. Policie ho dosud nemohla vyslechnout. Vyloučené dosud není ani to, že se k němu dostal jed z metanolové kauzy ze září 2012. Série otrav závadným alkoholem si tehdy vyžádala 48 životů. Připomeňte si zásadní události metanolové kauzy.

  • 1.Lidé umírali od roku 2012 do roku 2014

    První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily na začátku září 2012. Poslední oběť zemřela na konci února 2014. Počtem 48 obětí se stala metanolová kauza druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více životů si vyžádaly jen povodně v roce 1997, při nichž zemřelo 50 lidí.

    Vešekerý tvrdý alkohol měli poté zakázano prodávat i nalévat. Vešekerý tvrdý alkohol měli poté zakázano prodávat i nalévat. | Blesk - Jiří Hadač

  • 2.Přeživší oslepli nebo jsou zdravotně postižení

    Otrávený alkohol připravil o zdraví desítky osob. Poškozených, včetně zemřelých, je asi 140. Mnozí z nich jsou těžce zdravotně postižení, někteří oslepli.

    Někteří Češi si alkoholovou prohibici nenechali líbit. Někteří Češi si alkoholovou prohibici nenechali líbit. | Blesk - Jiří Hadač

  • 3.Nejvíce otrav na severu Moravy

    Nejvíce otrav bylo zaznamenáno v Moravskoslezském kraji, kde zemřelo 23 osob. Smrtelné otravy se ale vyskytly ve všech čtyřech moravských krajích, dále na Vysočině, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji i v Praze. Pančovaný alkohol z ČR zabíjel také v Polsku, kde po jeho požití zemřeli tři lidé.

    V Česku platil úplný zákaz prodeje a nalévání alkoholu nad 20 %. V Česku platil úplný zákaz prodeje a nalévání alkoholu nad 20 %. | ČTK

  • 4.Vláda zakázala prodej tvrdého alkoholu

    Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR a 20. září ministr zdravotnictví dočasně zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR.

    Vlastní opatření dočasně zavedly také Slovensko, Polsko nebo Rusko. Prohibice byla v ČR zmírněna koncem září 2012. Poslední omezení odvolalo ministerstvo zdravotnictví v říjnu 2013.

    Zaměstnanci Teska rychle stahují alkohol z prodeje. Zaměstnanci Teska rychle stahují alkohol z prodeje. | Blesk - David Malík

  • 5.Zavedly se nové kolky a pravidla

    Kauza přiměla stát zpřísnit pravidla pro výrobu a distribuci lihovin. Byl mimo jiné zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.

    Lahve mají od roku 2013 nové kolky. (ilustrační foto) Lahve mají od roku 2013 nové kolky. (ilustrační foto) | ČTK

  • 6.Obvinili přes 70 lidí

    V souvislosti s kauzou bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

    Miloš Straka stanul v pondělí poprvé u soudu. Miloš Straka stanul v pondělí poprvé u soudu. | Blesk - Jiří Čada

  • 7.Soudy udělily i doživotí

    16. srpna 2013 – Ostravský krajský soud poslal na osm let do vězení Petra Hlavu a Marka Ženíška, kteří údajně dali do oběhu 80 litrů alkoholu obsahujícího 50 procent metanolu, čímž podle žaloby zavinili smrt jednoho člověka a čtyřem dalším způsobili vážné zdravotní problémy. Vrchní soud však rozsudek zrušil a loni v prosinci uložil ostravský soud Ženíškovi čtyři roky a Hlavovi tříletou podmínku. Proti tomu se odvolali obžalovaní i žalobce a vrchní soud případ vrátil zpět do Ostravy.

     

    21. února 2014 – Soud ve Frýdku-Místku poslal na pět let do vězení Stanislava Bažanowského. Podle rozsudku namíchal z nelegálně získaného lihu rum obsahující smrtící množství metanolu a zavinil smrt mladé ženy z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku a oslepnutí jejího otce. Další čtyři obžalovaní měli jít do vězení až na tři roky. Podle tisku odvolací soud loni na podzim změnil všem pěti odsouzeným tresty na podmíněné.

     

    21. května 2014 – Krajský soud ve Zlíně vynesl rozsudky v takzvané zlínské větvi metanolové kauzy. Míchačům kontaminované směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi uložil doživotí za obecné ohrožení. Hlavní distributor Jiří Vacula dostal trest 15 let. Tyto tři rozsudky jsou již pravomocné. Dalších sedm lidí odešlo od soudu s nepodmíněnými tresty v délce od osmi do 21 let, které však v lednu zrušil vrchní soud. Zlínský soud poté těmto sedmi obžalovaným tresty snížil na pět a půl roku až devět let.

     

    8. září 2014 – Soud ve Žďáru nad Sázavou poslal na tři roky a čtyři měsíce do vězení Miloše Straku kvůli prodeji jedovatého alkoholu, po jehož požití zemřel člověk. Verdikt je nepravomocný.

     

    4. prosince 2014 – Krajský soud v Brně v odvolacím řízení potvrdil 4,5 roku vězení pro Petra Švábenského za prodej otráveného alkoholu. Po jeho vypití zemřel v roce 2012 v brněnské nemocnici pětapadesátiletý muž. Trest platí i pro Švábenského matku Ludmilu, která dostala podmínku za to, že muži pančovaný alkohol od syna předala.

     

    15. dubna 2015 – Krajský soud ve Zlíně uložil tresty v délce od 5,5 do 8,5 roku šesti obžalovaným v takzvané ostravské větvi kauzy metanol. Podle nepravomocného rozsudku mají na svědomí devět životů. Sedmého obžalovaného soud zprostil viny.

    Rudolf Fian u soudu. Rudolf Fian u soudu. | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi