Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vánoce pod hrozbou smrti: Turisté se bojí na sváteční trhy, děsí je teroristé

Vánoční trhy ve Vídni
Vánoční trhy ve Vídni  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: ula - 
24. listopadu 2015
05:35

Pařížské útoky dopadly i na cestovní ruch. Zájem o eurovíkendy a adventní výlety v porovnání s minulým rokem poklesl. Veškeré adventní trhy v evropských metropolích sice byly otevřeny v plánovaných termínech, například v Česku i Rakousku ale bylo zrušeno tradiční rozsvícení vánočního stromu. Také jsou plánována zvýšená bezpečnostní opatření.

„V současné chvíli není zájem o adventní výlety nijak vysoký, v nejlepším případě dosáhnou počty adventních cestujících s cestovními kancelářemi loňských čísel,“ uvedla pro Blesk.cz Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle ní ale cesty na trhy zlevňovat nebudou. 

Trhy začaly v termínech, se stromečkem je to nahnuté

Nejoblíbenějšími evropskými vánočními trhy jsou trhy ve Vídni a také v celém Rakousku. Veškeré trhy v Salcburku, Grazu, Innsbrucku i Linci jsou otevřeny v plánovaných termínech.

Ve Vídni bylo ovšem spuštění odloženo na neurčito a vzápětí zrušeno rozsvícení vánočního stromu za účasti starosty města. To se mělo konat 14. listopadu, tedy den po útocích ve Francii. Rozsvícení bylo ale zrušeno z důvodu aktu piety a solidarity s oběťmi z Paříže.

I vánoční trhy na Staroměstském náměstí budou letos bez slavnostního rozsvícení stromu. Stromeček samozřejmě rozsvícen nakonec bude, neodehraje se to ale oficiálně v pevně daný čas. Rozhodli se tak organizátoři kvůli bezpečnosti. Stejně tak Praha posílí bezpečnostní opatření tam, kde se lidé a turisté nejvíce vyskytují.

Podle plánu začaly trhy také v Bratislavě. Podle mluvčí Moniky Volekové z Magistrátu hlavního města SR Bratislavy bude na pořádek dohlížet městská policie. Jinak se žádná omezení nechystají, v Bratislavě se spíš soustředili na zlepšení kvality občerstvení pro návštěvníky.

Policisté bez samopalů 

Hodně Čechů také navštěvuje trhy v Drážďanech. Ty proběhnou také v plánovaném termínu a program omezen nebude. Thomas Geithner, mluvčí drážďanské policie uvedl, že momentálně nic nenaznačuje, že by hrozilo nějaké konkrétní nebezpečí.

„Každý den bude na Štrýclmarktu 10 policistů – jako je to každý rok – a jako každý rok nebudou mít žádné samopaly,“ řekla Blesk.cz Susanne Gertoberens z portálu www.drazdany.info a dodala: „Štrýclmarkt má komplexní bezpečnostní systém už kvůli každoroční Štolové slavnosti, kterou navštíví 150 000 lidí. Kromě policie se o bezpečnost na Štrýclmarktu starají soukromé bezpečnostní služby a městští strážníci.“

 

kuromrd ( 24. listopadu 2015 09:00 )

my jsme malej národ a taky dost zbabělej, vždycky budem v područí někoho většího a silnějšího, sametovka začala v ČSR jako poslední v Evropě, takže tu vždy bude buď rusák, nebo amík, nebo fricek, až bude v evropě chalifát, polezem do pr.dele vezírovi, tak halt to na světě chodí

moiaza ( 24. listopadu 2015 08:39 )

 To jsme to dopracovali. Havel nám přinesl "demokracii a svobodu". A to takovou, že denně máme strach o své životy, o svou budoucnost, o budoucnost děti a vnoučat. To je ta pravda a láska? Kam nás to ta politická smetánka dotáhla? Proč neustále musíme pokorně poslouchat jiné a nechat se řídit jako dřevěné loutky. Proč jsme ztratili naprosto svou hrdost? Jsme ti nejvěrnější šašci vEU. Co řekne velký bratr v USA, to je pro nás zákonem. Kdy se konečně vymámníme z područí "okupantů"? To jsme toho neměli dost před fraškou v r. 1989?

1tigrusenka ( 24. listopadu 2015 08:32 )

K čemu trhy? Svařák si udělám doma skoro zadarmo, vánoční dárky koupím na internetu a domu mě je přinese pošťák.A stánkaři a ostatní zlodějská pakáž ať si třeba chcípnou.

vvogh.t ( 24. listopadu 2015 08:29 )

bráchu nech na pokoji, ty vemeno hloupý

honza54.. ( 24. listopadu 2015 07:37 )

nic tady jsem nepsal já, to hovado admin vog.ht piše mým jménem, debil

Zobrazit celou diskusi