Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Voda zdraží až o 20 procent. Stát „zmáčkne“ vodárny, ty zase lidi

Cena vody vzroste. Ministerstvo životního prostředí chce zvyšovat poplatky vodárnám. Ty navýšení promítnou do cen pro konečného spotřebitele.
Cena vody vzroste. Ministerstvo životního prostředí chce zvyšovat poplatky vodárnám. Ty navýšení promítnou do cen pro konečného spotřebitele.  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
23. listopadu 2015
07:59

Voda bude dražší a její cena by mohla vzrůst až o pětinu, pokud stát zvýší poplatky za čištění odpadních vod, varují vodárny. Ministerstvo životního prostředí chce tento poplatek zvýšit do tří let desetinásobně a tvrdí, že cena stočného stoupne do roku 2019 o 151 až 227 korun na osobu za rok. V pondělí o tom informovala MF DNES.

Ceny za vodné a stočné v roce 2014 vzrostly a porostou i příští rok. Podle Zprávy o stavu životního prostředí, ze které list cituje, je to způsobeno mimo jiné předimenzovanou vodovodní sítí: „a tak fixní odpisy vodárenských společností při klesajících odběrech vody představují stále větší procento ceny vody.“

Češi loni vytočili v průměru 87,3 litru pitné vody denně a pozitivní je, že postupně klesá ztrátovost vodovodního potrubí. V loňském roce se „během cesty“ do domácností ztratilo 16,6 procenta vody. V roce 2000 se přitom ztrátovost pohybovala přes 25 procent.

Zdražovat a chránit

Přestože vodárenské společnosti zveřejní ceníky vody pro rok 2016 až v prosinci, nedá se podle listu předpokládat, že by ceny někde klesly. Z velkých měst oznámila ceny pro příští rok zatím Plzeň; tam voda podraží o 0,4 procenta.

Až o pětinu by však mohla cena vody stoupnout kvůli návrhům ministerstva životního prostředí. Tvrdí to vodárenské společnosti, které kritizují chystané legislativní změny. Ministerstvo hodlá zvýšit jak poplatky za vypouštění odpadních vod, tak i za využívání podzemních zdrojů pitné vody. Resort zároveň tvrdí, že cena vody nemusí vzrůst příliš, pokud budou vodárny více investovat do technologií, aby nemusely vysoké poplatky odvádět.

Podle návrhu nového zákona o vodách má poplatek za objem vypouštěných odpadních vod vzrůst během tří let za každý kubík z 10 haléřů na korunu, tedy na desetinásobek. Zároveň by měl vzrůst i poplatek za míru vypouštěného znečištění. Kritici návrhu tvrdí, že normy jsou přísnější než evropská legislativa, to ale ministerstvo odmítá.

Plánovaná úprava poplatků by měla podle ministerstva zvýšit cenu stočného do roku 2019 o 151 až 227 korun na osobu a rok. Jak MF DNES dodává, při průměrných nákladech na stočné to činí 1200 korun na osobu za rok.

Zdraží i voda z podzemí

Ministerstvo plánuje zvýšit také poplatek za využívání podzemních zdrojů vody. Do roku 2022 by se měl zvýšit na 8 korun za kubík, přičemž nyní jsou to 2 koruny za kubík. Tento krok stát vysvětluje jako snahu o „zrovnoprávnění“ obou typů zdrojů vody. Zároveň tak chce přimět vodárny, aby využívaly více povrchových zdrojů vody, neboť podzemní vody ubývá. Poplatek za podzemní vodu se nevztahuje na domácí studny, týká se pouze odběrů nad 3000 kubíků ročně.

dfghjk ( 23. listopadu 2015 12:04 )

Co to meleš za nesmysly, spadls z Marsu?

dfghjk ( 23. listopadu 2015 10:27 )

Správně, nevím proč by někteří měli lemtat zdarma vodu ze svých studní, když ostatní za ni musí platit. A stejně by se měl zpoplatnit i vzduch, který dýcháme. Atd. Zadarmo by nemělo být nic, co je zadarmo, toho si lidi neváží a pak to tak vypadá.

dfghjk ( 23. listopadu 2015 10:04 )

Jak v nedávné době proběhlo přihlášení studní, prý aby "úřady měly přehled", hned jsem věděl že je to bouda. Teď budou chtít, aby lidi hlásili spotřebu a zaplatili za ni a hned nato se řekne, že lidi lžou a udávají méně, takže se musí zavést vodoměry. Kdepak my česy, vzajemně se sr át a jeden s druhým vydrbat, v tom nemáme ve světě konkurenci.

pelagie ( 23. listopadu 2015 09:55 )

jako fór dobrý ....

realistaii ( 23. listopadu 2015 09:51 )

podnikatelský zloděj ukradl a nezaplatil jen na DPH 71,5 mld , všechno co podnikatel rozkrade zaplatí občané ve vyšších daních ,které pravice zvyšovala každý rok své vlády http://www.denik.cz/ekonomika/opatreni-proti-unikum-na-dph-neprinesla-ocekavany-ucinek-20150607.ht ml dotace na obnovitelnou energii PODNIKATELSKÝM ZLODĚJŮM proti naší vůli každý rok, jde Ze zmíněných 42 miliard korun zaplatí státní kasa asi 22 miliard korun a zbytek lidé a firmy na svých fakturách za energie (platba za jistič). http://www.denik.cz/ekonomika/zelene-dotace-urad-muze-zastavit-vyplatu-42-miliard-2015110 3.html ČNB utratila zbytečně 390 miliard http://vasevec.parlamentnilisty.cz/ekonomika/cnb-utratila-zbytecny-390-miliard 20 000 kč příspěvky státu podnikatelům na zaměstnání staršího občana 55 let ZVRÁCENÝ REŽIM ČR http://www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/tretina-nezamestnanych-z-vyskovska-ma-pres-50-let-i-pres- prispevky-na-plat-20151026-qsp9.html místo aby penize dal staršímu občanovi na živobytí , přikrmují zisky podnikatele , který by si na práci stejně musel vzít dalšího člověka Stát plánuje SOUKROMÝM dotovaným dopravcům kupovat vlaky za státní a eu peníze Autor: ČTK Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/stat-planuje-dotovanym-dopravcum-kupovat-vlaky-20150619.html 31 mld odpuštěno podvodníkům zločincům od mafie TOP09,ODS,KDU,ZEL dárek podnikatelské mafii http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-vlady/poslanci-vydejte-seznam-kalouskovych-odpustku/

Zobrazit celou diskusi