Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velebení Zemana na Albertově: Organizovala ho milovnice Ruska a Putina

Autor: sou - 
20. listopadu 2015
13:18

Prezident Miloš Zeman se na pražském Albertově nepostavil jen po bok aktivistů proti islámu, ale také po bok horlivé obdivovatelky ruského prezidenta Vladimira Putina. Právě ona měla celou akci svolat. Konvička se pak už jen se svými stoupenci přidružil. Pro svědky to prý tak byla parodie oslav Dne boje za svobodu a demokracii.

Prezident Miloš Zeman se 17. listopadu postavil na pódium na pražském Albertově vedle kontroverzního Martina Konvičky a jeho organizace Blok proti islámu. Celou akci má ale na svědomí úplně někdo jiný. „Byla organizována občanskou aktivistkou pod heslem ‚Podporujme svého prezidenta‘. Nu a pan Konvička měl původně mít na Hradčanském náměstí ve stejnou dobu shromáždění,“ uvedl pro Blesk prezident Zeman.

Organizátorkou akce měla být známá zastánkyně prezidenta a horlivá obdivovatelka autoritativního režimu Vladimira Putina Jelena Vičánová. Konvička svou akci pouze přidružil k té její. Na její roli při úterní demonstraci upozornil bloger Roman Máca. Podle něj prezident vystupoval na akci hnutí, které vystupuje proti náboženské svobodě, s přehlídkou proruských stoupenců.

„Tedy stoupenců země, jejíž režim nelze považovat za svobodný a demokratický. Jsme tak svědky parodie, kdy si připomínáme svátek týkající se sametové revoluce, kdy naše země opouštěla jakési východní směřování, a na pódiu se současně objevují osoby, které nás chtějí posunout právě směrem na východ,“ uvádí Máca na svém blogu. 

Video O čem se mluvilo 17. listopadu v pražských ulicích? - Blesk
Video se připravuje ...
Vičánová bránila Zemana už před rokem se zelenou kartou v ruce. Členky Pussy Riot přitom označovala za „zvrhlé, zvrácené štětky“. V únoru pak vystoupila v pořadu Máte slovo České televize, kde jí moderátorka Michaela Jílková musela napomínat. Lidem s opačným názor na prezidenta totiž neustále skákala do řeči a naprosto neúprosně ho bránila. Byla i u květnové pietní modlitby Putinových Noční vlků. Pětatřicetileté zastánkyně Zemana a Putina pochází z malé vesničky Vidče u Valšského Meziříčí. „Má tady sice uvedené trvalé bydliště, ale nezdržuje se tu. Už delší dobu bydlí v Praze,“ uvedl pro Lidovky starosta obce Pavel Drda. Prý si už stačili všimnout, že je hodně politicky aktivní. Ani její příbuzní už tam nebydlí. Prý se odstěhovali do Ruska – země, kde se narodila její matka.

Akce na pražském Albertově přilákala mnoho příznivců prezidenta Miloše Zemana: