Na den otevřených dveří v brněnské mešitě, která vznikla v roce 1998, bedlivě dohlíželi policisté. Střežili hlavně její okolí. Není divu, aktivita protiislámsky zaměřených hnutí narůstá. Prohlídky mešity v Brně se ale obešly bez konfliktů, i když dorazili také lidé, kteří si v Česku mešity nepřejí.

„Znám je (muslimy) jako přátelské lidi. Nevím, kam tento svět spěje. Nemám s nimi problém, na druhé straně se mi mešity v ČR nelíbí,“ řekl důchodce Richard Dedek (66), který před lety pracoval v Sýrii a Turecku. Podle odhadů žije v Brně asi tisíc muslimů, přičemž pátečních modliteb, které jsou v týdnu ty hlavní, se účastní přibližně 150 z nich.

Den otevřených dveří „Pojďme spolu do mešity“, který se konal v rámci festivalu kultur Blízkého východu Nad Brnem půlměsíc, však zdaleka tolik lidí nepřitáhl. Přišlo jich kolem třiceti. Na řadě příchozích byl vidět zájem o islámské zvyky, část z nich pozorovala skupinku muslimů při modlitbách.

„My jsme rozhodně a jasně odsoudili násilí z Paříže. Na druhou stranu na sílící protiislámské nálady jsme se rozhodli reagovat ještě větší otevřeností. Jak jinak máme přesvědčit lidi o tom, že nám o žádné násilí rozhodně nejde,“ řekl předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan Alrawi.

Motorovým olejem jim poničili fasádu

Večerní tma zakryla před zraky návštěvníků skvrny na bílé fasádě mešity, které na ní těsně před útokem v Paříži udělali dva vandalové motorovým olejem. Případem se zabývá policie. Muže a ženu, kteří to způsobili, zachytila bezpečnostní kamera. V brněnské mešitě nyní přemýšlí o další takové.

„Co jsme mohli, to jsme vyčistili a vyškrabali. Ještě budeme o vyčištění fasády dále jednat s odborníky,“ uvedl Hasan. Náklady spojené s obnovou zničené fasády nejsou vyčísleny. „Na druhé straně je nutné říci, že žádným dalším útokům nečelíme, je klid. V okolí mešity se neustále pohybují policejní hlídky,“ dodal Alrawi.

Poslední útok na brněnskou mešitu se stal letos v srpnu, kdy v ní neznámí útočníci rozbili dvě okna. Použili k tomu železné tyče. Kriminalisté po útočnících stále pátrají. Neznámí pachatelé už v minulosti rozbili dveře objektu a postříkali fasádu sprejem. Předloni kdosi umístil před dveře mešity hromadu vepřových kostí, kliku pomazal sádlem a pověsil na ni kus vepřového masa. Kriminalisté kauzu odložili, pachatele nenašli. 

Fotogalerie
12 fotografií