Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS osnoval teror v Paříži během hraní her. Plánoval ho prý na PlayStationu

Autor: všm - 
20. listopadu 2015
05:30

Někdo si na konzoli PlayStation na zabíjení jen hraje, jiný tam masové vraždění opravdu plánuje. Například radikální hnutí Islámský stát před útoky v Paříži. Naznačuje to alespoň belgický ministr vnitra Jan Jambon. „PlayStation je ve své podstatě velice výkonný herní počítač, který se dá využívat mnoha způsoby,“ vysvětlil podrobnosti pro Blesk.cz IT analytik a šéf Pirátů Lukáš Černohorský.

„Je velmi, ale opravdu velmi obtížné pro tajné služby – a to nejen belgické, ale mezinárodní –, aby rozšifrovaly komunikaci, která se odehraje přes PlayStation 4,“ zdůvodnil Jambon své podezření a oblibu zařízení u teroristů.

Možné využití PlayStationu pro extrémistické účely nevylučuje ani Černohorský. Podle něj se ale stejně dobře dají použít i jiná zařízení. „PlayStation je ve své podstatě velice výkonný herní počítač, který se dá využívat mnoha způsoby. Mohli si klidně vybrat i Xbox, nebo klidně i chytrou televizi – i na tu se dá v dnešní době nainstalovat různý software pro komunikaci,“ popsal.

Takovým nástrojem je například i v Česku populární WhatsApp. Ten belgický ministr rovněž zmiňoval jako jeden z těch „problematických“. IT specialista a rovněž člen Pirátů Ondřej Profant má ale v tomto ohledu jisté pochybnosti.

Ideálním prostředkem rozhodně nejsou aplikace velkých korporací. Pokud chcete soukromě konverzovat, tak je nejlepší použít jednoduchý protokol jako Jabber a ten kvalitně šifrovat (například pomocí Off-the-Record). Není to nic těžkého,“ vysvětlil pro Blesk.cz.

Jednoduše řečeno zmiňovaná metoda Off-the-Record umožní zašifrovat chatovou komunikaci, a to od odesílatele až k příjemci.

Nikdo nemá oči a uši všude

V souvislosti s pařížskými útoky se objevují opět hlasy, které volají po větších bezpečnostních opatřeních. Včetně podrobnějšího monitorování internetových aktivit.

Něco takového ale předseda České pirátské strany stále odmítá.Po útocích v redakci Charlie Hebdo v lednu letošního roku dala Francie tajným službám větší pravomoci na sledování, a jak je vidět, přesto to nepomohlo. Teroristé si ze žádných zákazů a kontrol rozhodně nedělají těžkou hlavu. Vždy existuje způsob, jak se sledování a odposlouchávání vyhnout,“ uvedl. Klíčovým problémem podle něj je, že nikdy není možno zavést takovou míru „šmírování“, aby se zjistilo vše.

S tím souhlasí i Profant. „Větší pravomoci napomohou jen širokému sledování napříč celou společností, ale nemají šanci odhalit někoho, kdo bude opatrný a věnuje pár dní přípravě,“ varoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi