Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivá proměna: Po protonové léčbě se Iloně začaly rozpadat nervy

Autor: zb - 
18. listopadu 2015
17:24

Odumírají jí nervové buňky. Stalo se tak po protonové léčbě. Zachránit ji může jediný lék. Pojišťovna ho ale neuhradí. Ilona Vávrová (24) z Klatov na něj nemá peníze a prosí: pomozte mi.

Měla před státnicemi, když udeřila zákeřná nemoc. Lékaři Iloně vyoperovali nádor z mozku a nastoupila protonovou léčbu. Jenže se stalo něco, s čím nikdo nepočítal. „Začaly mi odumírat nervové buňky v míše. Jsem jediná v Česku, které se to stalo,“ vzpomíná Ilona.

Zachránit ji může jediný lék Avastin. Ten ale Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odmítla zaplatit. „Tento lék není konkrétně schválený na moji nemoc, ale zabraňuje rozpadu buněk, takže lékaři si myslí, že by mi mohl pomoci. Je drahý, výsledek léčby je nejistý, a proto mi ho pojišťovna nechce zaplatit,“ říká Ilona.

Ta teď přebývá v pokoji 2x3 metry v klatovské léčebně. S cizí pomocí se nepohne. „V ruce udržím nejvýš půl kila. Jím lžící, ukrojit jídlo příborem nezvládnu. Už mohu jen plést,“ dodává Ilona. Aby mohla začít s léčbou, potřebuje 300 až 400 tisíc korun. Nikdo ale neví, jak dlouho bude léčba trvat a stát.

Chcete zachránit Ilonu?

Můžete jí poslat peníze na transparentní účet u České spořitelny. Číslo je 2902729123/0800.

Co říká VZP?

„Obecně platí, že Avastin není registrován, resp. schválen k léčbě postradiační myelitidy v žádné zemi světa, jde o ryze experimentální postup, který v podmínkách ČR není a nemůže být hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Rád bych v této souvislosti zdůraznil, že o tom, které léčivé přípravky mohou být hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění, nerozhodují jednotlivé zdravotní pojišťovny (tedy ani VZP), ale Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten má tuto kompetenci svěřenu zákonem a zdravotní pojišťovny jsou povinny se rozhodnutími SÚKL řídit.“

egyptanka ( 14. prosince 2015 12:13 )

A co se obrátit přímo na pana Babiše? Možná by pomohl. Přeji Iloně aby se peníze nasbíraly a hlavně aby lék zabral.

y1xcvbnm ( 19. listopadu 2015 06:41 )

Nevěří tomu, že pokud je jasné že je lék který této dívce zachrání život , není jí poskytnutý a to na náklady zdravotní pojišťovny !!! Pro koho tedy je lék určený ???

oltec ( 19. listopadu 2015 03:28 )

otravuješ tu jen ty jsi bez citu asi ještě nedospělá koza možná jednou budeš potřebovat také pomoc a potom si vzpomeň

koko61 ( 18. listopadu 2015 23:01 )

Jó Ilonko, bez víček to nepůjde,takže sbíráme jak se dá hodně zdravíčka a krapet štěstíčka

stellastella ( 18. listopadu 2015 22:51 )

 At ji Babis uvolni na lecbu penize.Urcite si jeji rodina plati pojisteni,tak at ji stat pomuze

Zobrazit celou diskusi