Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těžkooděnci, kam se podíváš: Po útocích v Paříži česká policie přitvrdila

Autor: sou - 
17. listopadu 2015
20:07

Zvýšený policejní dohled a těžkooděnci – události v Paříži ovlivnily i Den boje za svobodu a demokracii v Česku. Policie byla všude. Uzavíraly se ulice, na pražském Albertově se kvůli omezením dokonce nedostali studenti k pamětní desce.

Hlídky byly především tam, kde se scházel větší počet lidí. V pohotovosti tak byly pořádkové jednotky i operativci ze služby kriminální policie a vyšetřování.

„Podotýkám, že nejsou indicie, které by nasvědčovaly přípravě teroristického útoku v České republice. Nic ale nemůžeme podceňovat. Policie je v pohotovosti, žádný sebemenší signál si nemůžeme dovolit brát na lehkou váhu,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Studenti se na Albertově nedostali k pamětní desce

Například na pražském Albertově se lidé nemohli přes policejní zábor dostat k pamětní desce na univerzitě. „17. listopadu je Albertov pro veřejnost uzavřen policejními kordony. Není rok 1939 ani 1989, ale 2015,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek na svém profilu na sociální síti. Zástupci vysokých škol mohli k pamětní desce jen za policejní asistence na základě zvláštního povolení.

O tom, že celou věc policie skutečně nebere na lehkou váhu, se přesvědčil i redaktor Blesk.cz. „Je tu chumel policistů, zhruba 30 těžkooděnců. Obestoupili skupinu lidí s vlajkami. Na můj dotaz, co se děje, odvětil jeden z policistů pouze ‚Probíhá tu služební zásah‘,“ uvedl Václav Lang.

V pohotovosti byli kynologové a jízdní policisté. Zvýšený policejní dohled panoval i na letištích s mezinárodním provozem, vlakových nádražích a dalších rizikových místech.