Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psycholog: S dětmi je potřeba mluvit i o teroristických útocích

Psycholog: S dětmi je potřeba mluvit i o teroristických útocích
Psycholog: S dětmi je potřeba mluvit i o teroristických útocích  (Autor: Profimedia.cz/Reuters, EPA, ČTK/bBlesk.cz)
Autor: ČTK, sou - 
17. listopadu 2015
15:20

Po pařížských teroristických útocích se na předních stranách novin objevují titulky Evropa ve válce, Teror v Paříži. V televizi a na sociálních sítích běží videa, na nichž mladí lidé utíkají před střelbou v evropské metropoli. Jak se s takovými obrázky vyrovnávají děti? A mají s nimi rodiče o tragédii, při níž zemřelo 129 lidí, mluvit? Podle dětského psychologa Miroslava Hudce určitě ano a vysvětlit by to měli klidně i prvňáčkům, pokud se na to zeptají.

„Určitě dětem říkat pravdu, ale volit takový způsob, abychom u nich zbytečně nebudili strach,“ řekl dětský a školní psycholog Miroslav Hudec, který pracoval 38 let v pedagogicko-psychologické poradně převážně s dětmi a nyní působí v poradně pro rodinu. Podle něj záleží na tom, jak moc je dítě citlivé.

„Některé děti nad tím mávnou rukou a jdou hrát třeba fotbal, protože koneckonců krváky hrajou přece v počítačových hrách a toto nevnímají o moc závažněji,“ uvedl Hudec. Citlivější a přemýšlivé děti ale podle něj rozhodí i méně vážná věc, třeba to, že se poprali dva spolužáci a jednomu tekla krev. Pro takové děti jsou pak tragické obrázky z novin a televize noční můrou.

V tom s psychologem Hudcem souhlasí i matka tří dětí ve věku osm, deset a patnáct let Irena Matějíčková. „Takové zprávy v nich vyvolají stav úzkosti, nerozumí jim a nechápou, proč rodiče nejsou schopni takové hrůzy zastavit,“ uvedla Matějíčková. Podle ní někteří učitelé ve škole o takových věcech s dětmi mluví, ale i pro ně je to těžké. Navíc i učitelé mají na věc různé názory.

Jakmile se dítě zeptá, rodič mu má pravdivě odpovědět

Pomoci mohou například akce podobné té, jakou v těchto dnech již podevatenácté pořádá pražské Gymnázium Jana Keplera. Místo běžné výuky kolem 17. listopadu pořádá pro studenty, jejich rodiče i veřejnost přednáškové fórum Symposion. Například na úterý jsou na programu i diskuse nazvané Islám a muslimové jako předmět českých veřejných polemik či Válka v Sýrii – existuje řešení?

A od jakého věku s dětmi o problémech, jakým je terorismus, mluvit? „Už od takového, kdy se dítě zeptá, třeba i prvňáčkovi je potřeba odpovědět. Protože když se dítě ptá, tak ho to zřejmě trápí,“ uvedl Hudec. A dodal, že nejdůležitější je informovat. I děti se totiž nejvíce bojí neznámého. „Podívejte se, kolik lidí umírá při dopravních nehodách. A kupodivu ani ty malé děti se nebojí jezdit autem,“ připomněl Hudec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza54.. ( 18. listopadu 2015 06:38 )

Děti je potřeba udržovat v napětí a strachu, aby neměli dětství jako my

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud